Actualitate

Modernizarea liniilor de tramvai din Cluj, în atenția DNA! Procurorii anticorupție la Primărie

Atribuirea către un consorțiu condus de austriecii de la Swietelsky a unui contract pentru modernizarea a 26 km de linie de tramvai în Cluj-Napoca a reintrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Modernizarea liniilor de tramvai din Cluj-Napoca, în atenția DNA! Procurorii anticorupție, la Primărie Modernizarea liniilor de tramvai din Cluj-Napoca, în atenția DNA! Procurorii anticorupție, la Primărie

În urmă cu câteva zile, procurorii anticorupție au ridicat dosarul achiziției din 2011 și l-au dus la București, scrie clubferoviar.ro. În urmă cu aproape un deceniu, achiziția a fost prezentată de oficialii Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în frunte cu fostul edil Sorin Apostu, drept „o mare realizare pentru oraș”.

În data de 15 iunie 2011, municipalitatea semna contractul „Modernizarea liniei de tramvai Mănăștur – Piața Gării – B-dul Muncii”, proiect realizat din fonduri europene accesate prin Programul Operațional Regional. Semnarea contractului a fost făcută însă doar după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestațiile depuse de companiile Martin Rose România SRL și Mari Vila Com SRL la raportul de atribuire al comisiei de licitație din 23 aprilie 2011. În prima fază, la această licitație se depuseseră șapte oferte.


Comisia de licitație de la Primărie a descalificat cinci dintre oferte și în etapa finală au rămas doar cea a ISAF – Societate de Semnalizări și Automatizări Feroviare SA (111.188.845 lei) și cea a asocierii Swietelsky Baugesellschaft mbH – Astalrom – Euroconstruct – Transferoviar Grup (104.022.863,41 lei). Austriecii au fost implicați și în faimosul dosar „Mită la CFR”.

Motive dubioase pentru care ofertele au fost respinse

Printre motivele care au stat la baza respingerii celor cinci oferte depuse s-a numărat lipsa garanției de participare la lipsa experienței în contracte similare, trecând prin neconcordanța dintre propunerea tehnică și caietul de sarcini. În cazul Mari Vila COM SRL, apare și un alt motiv: „ofertă (…) neconformă deoarece conține în cadrul propunerii financiare prețuri care nu sunt rezultatul liberei concurențe și nu pot fi justificate (conform HG nr. 925/2006)”. Pe scurt, era prea ieftin!


Marin Mândrilă, patronul Mari Vila este hotărât să dea cărțile pe față la DNA, declarând că „are multe să spună”, fiind implicat direct în licitație. Ba mai mult, dincolo de descalificare, unele firme au fost împiedicate și prin alte metode să depună oferte la licitație. De exemplu, Horațiu Cercel, patronul firmei Concefa Sibiu, nu a reușit să fie admis în licitație după ce sistemul SEAP nu a funcționat corespunzător.

Club Feroviar a încercat să afle și poziția actualului primar, Emil Boc, însă consiliera sa de presă, Iulia Persa, a transmis că „edilul este la Fed Cup”, unde face galerie echipei de tenis a României și că, oricum, „răspunsul necesită o documentație mai complexă”. În consecință, Club Feroviar va adresa o solicitare oficială în acest sens către Emil Boc și, de îndată ce primarul va răspunde, va publica și poziția acestuia.


Modernizarea liniilor de tramvai, împărțită în două tronsoane

Pe tronsonul Mănăștur – Piața Gării, proiectul presupunea refacerea a 11,77 km linie de tramvai, construirea a șapte noi refugii și refacerea celor cinci existente, respectiv amenajarea a 12 rampe de acces pentru persoane cu dizabilități și 3.200 mp de spațiu verde amenajat.

Pe tronsonul Piața Gării – Bld. Muncii, proiectul presupunea refacerea a 14,18 km linie de tramvai, construirea unui nou refugiu și refacerea celor două existente, amenajarea a trei rampe de acces pentru persoane cu dizabilități și amenajarea a 402 mp de spațiu verde.


Cazul este similar cu o altă licitație din mandatul lui Sorin Apostu, organizată în 2012, atunci când polonezii de la PESA au fost declarați câștigători pentru a livra tramvaie, cu toate că tramvaiele lor nu aveau podea coborâtă pe toată lungimea și aveau în partea din față o ușă simplă, nu dublă, așa cum prevedea caietul de sarcini.

Cazul privind achiziționarea a 12 tramvaie în valoare de 18 milioane de euro a ajuns la vremea respectivă în atenția DNA, după ce licitația a fost contestată de Astra Vagoane Călători Arad, amintește Club Feroviar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter