Actualitate

Cheile Vălișoarei, un Colț de Rai aflat la doar o oră de Cluj - FOTO

Cheile Vălișoarei se află la 90 de kilometri de Cluj-Napoca, iar zona are peisaje extraordinare, care îți taie respirația.

Dacă vrei să ajungi la Alba Iulia, nu ești grăbit și nu vrei să mergi pe autostradă, poți face un mic ocol și să te bucuri de priveliștea pe care o oferă Cheile Vălișoarei, care mai sunt numite Cheile Aiudului sau Cheile Poienii.

Arie protejată

Cheile Vălișoarei alcătuiesc o arie protejată de interes național care sunt situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Râmetea. Altitudinea maximă este 779 de metri și cea minimă 425 de metri. Sunt situate în județul Alba, în comuna Livezile.

Zona strict ocrotită include întregul profil transversal al cheii. Limita vestică urmărește partea superioară a abruptului calcaros (care începe în dreptul crucii de pe marginea șoselei); limita estică urmărește culmile domoale ce urcă spre capatul nordic și sudic al cheilor până în Vârful Rachiș (779 m).
Zona tampon se extinde în vest până în Vârful Bogza Vălișoarei (827 m), incluzând pajiștile secundare pană la Pârâul Velii spre sud și pădurile din clasa I de protecție spre nord.

În dreapta cheilor, urcând din spre Aiud, se află stânca numită Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existența cetății Zedecheu, neidentificată în teren.

De vizitat în zonă


Rezervația constitue un important obiectiv turistic, aici se mai pot vizita și ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mănăstirii din Măgina, satul Rimetea și muzeul său etnografic, rezervațiile naturale Cheile Plaiului de lângă satul Izvoarele, Cheile Siloșului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor (Peștera de la Groși) și Piatra Secuiului (a cărei parte nordică mai e numită și Colții Trascăului).

Înălțimile Colților Trascăului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zonă de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordică a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite docolarea. Această zonă este ideală pentru zbor datorită diferențelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola și de la baza stâncii dacă condițiile de zbor sunt favorabile practicându-se un zbor ascendent.

Alte zone pentru zborul cu parapanta sunt versantul drept al Cheilor Vălișoarei (Dealul Bogza), cu aterizare în interiorul cheilor, sau Colțul Data cu posibilități în funcție de condițiile meteo.
Demn de vizitat în apropiere este și satul, unde peisajul arhitectural este unul deosebit.

Case zugrăvite în alb

Comuna Rimetea (sau Torockó) este o veritabilă minune aflată în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj. Este poate cel mai frumos sat din Transilvania, atât din punct de vedere al mediului înconjurător, cât şi al construcţiilor din sat.    Este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. S-a întâmplat în 1999, ca urmare a eforturilor de conservare depuse de localnici şi de ONG-urile din Ungaria implicate în proiect.


Majoritatea caselor secuieşti din Torockó sunt frumos restaurate şi păstrează cu sfinţenie stilul iniţial, toate fiind zugrăvite în alb.    Satul se aflată într-o vale (în depresiunea Trascăului), la poalele munţii Trascăului. Aşadar, lângă sat se ridică, aproape dramatic, Piatra Secuiului - un perete stâncos foarte spectaculos, înalt de 1129 de metri.    Istoria satului, mobila pictată manual în stilul Torockó, instrumentele de uz casnic, la fel şi costumele populare, diferite lucrări realizate “handmade” pot fi admirate atât în muzeul din localitate, foarte frumos amenajat în centrul satului, cât şi în cele mai multe din casele oamenilor.


În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic:

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Livezile
Schitul "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Livezile.
Cetatea Trascăului, monument istoric
Situl arheologic de la Livezile (așezare și necropolă tumulară atribuite Epocii bronzului timpuriu).
Munții Trascăului.
Aria naturală Cheile Plaiului.


 

Etichete: peisaje rimetea
Ultimele Stiri
abonare newsletter