Actualitate

Zsolt Torok, după ascensiunea pe Cerro Tore: Sunt munți pe care dacă îi urci poți să te lași de alpinism, însă sângele te îndeamnă să continui”

Jurnalistul Constantin Trofin a postat un interviu cu cel care a fost Zsolt Torok imediat după ascensiunea pe Cerro Tore.

“Cel mai trist moment pentru un jurnalist este atunci când oamenii a căror viață a retrăit-o în interviuri și filme, intră în istorie. Singurul lucru pe care pot să-l fac este acest montaj de 6 minute din interviul pe care l-am filmat după ascensiunea pe Cerro Tore, pe care a făcut-o împreună cu Vlad Căpușan. Acesta era Zsolt Torok”, spune jurnalistul Constantin Trofin.

“Îți ridici privirea spre cer, vezi ultima lungime, vezi vârful, și știi că s-ar putea să urci până acolo și acolo să se oprească totul. E un moment în care stai și te gândești «mi-am dorit o viață întreagă să ajung acolo sus» și sunt la doar 10 metri de vârf și totuși, uită-te, s-ar putea să nu reușesc. Bătălia se poartă în primul rând în tine (…) Sunt pasionat de design interior, adică de tot ce este frumos. Țin minte că erau niște desene animate în care apăreau niște turnuri asemănătoare lui Cerro Torre, era un norișor și sus pe vârf, poate, un cuib de vulture. Nu credeam că există astfel de munți în realitate. Când am descoperit în cărți m-am bucurat că există. Pentru că în momentul în care există pot să mă duc acolo să îl urc. (…) Uiți de tot, cum te cheamă, câți ani ai, uiți de familie, de societate, uiți de toată viața ta, există o singură mișcare și te uiți la ciocul pioletului și te gândești în încheietură cum simți dacă stă sau nu stă (…) Oricare traseu de referință dacă îl urci poate să reprezinte vârful carierei tale. Sunt munți pe care dacă urci poți să te lași de alpinism și să spui că ai făcut chiar foarte mult în domeniu, însă sângele te îndeamnă să continui”, a povestit Zsolt Torok.


În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan.


Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.


Sâmbătă, 17 august 2019, Zsolt Torok a fost găsit mort în zona Vârfului Negoiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter