Actualitate

FOTO/VIDEO Din iulie, călătoriile cu autobuzele CTP pot fi plătite cu cardurile contactless!

Cluj-Napoca introduce plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, în baza unei soluții implementate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Compania de Transport Public (CTP) și Banca Comercială Română (BCR).

Astfel, soluția de plată cu carduri contactless Mastercard și Visa, emise oriunde în lume, va fi disponibilă începând cu luna iulie în toate mijloacele de transport ale CTP. Orice posesor de card bancar cu facilitate contactless – indiferent de banca emitentă din România sau din străinătate – va putea să-și achite imediat călătoria în Cluj-Napoca, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport ale CTP, în mediu deplin securizat.

Soluția a fost implementată pe primele 50 de autovehicule, în regim de test, urmând să fie instalată până în august pe toată flota de mijloacele de transport în comun ale CTP – autobuze, troleibuze, tramvaie și autobuze electrice. Fiecare mașină va dispune de câte două validatoare de plată – în cazul celor scurte – și câte trei validatoare de plată în cazul celor articulate, cu ajutorul cărora oricine își poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless (Mastercard sau Visa), indiferent de banca emitentă a cardului.


Plata cu cardul, smart watch-ul sau Apple Pay

Directorul general al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag și șeful Departamentului Acceptare Carduri BCR, Ciprian Nicolae au prezentat, joi, cum vor funcționa noile validatoare din mijloacele de transport în comun ale flotei CTP.

„Tehnologia contactless se află într-un ritm accelerat de dezvoltare și este, în prezent, cea mai răspândită formă de plată electronică din România. Acest lucru denotă o nevoie tot mai clară a clienților pentru soluții de plată inovatoare. Ne bucurăm să găsim o astfel de deschidere la Cluj-Napoca, care se alătură astfel celorlalte orașe în care călătoria cu mijloacele de transport în comun se poate realiza cu ajutorul cardurilor contactless. Vom investi în continuare în programul integrat Smart City și vom continua, alături de partenerii noștri, să introducem soluții similare și în alte orașe”, a declarat Ciprian Nicolae.


„Pe lângă celelalte forme de achiziționare a titlurilor de călătorie disponibile în acest moment, de la TVM-urile din cadrul sistemului de ticketing, prin SMS, mobilpay wallet, 24pay, precum și de la chioșcurile de bilete, soluția de plată contactless a călătoriilor direct în mijlocul de transport va avea un impact pozitiv, mai ales în Zona Metropolitană a municipiului Cluj-Napoca. Totodată, prin această metodă de achiziționare a biletelor, CTP urmărește reducerea numărului de călători frauduloși”, a precizat Liviu Neag.

Cum funcționează sistemul?

Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport ale CTP este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif cu cel perceput prin alte metode de plată deja existente.


Dacă plata călătoriei este acceptată, ecranul validatorului va afișa culoarea verde. În caz contrar, culoarea ecranului va fi roșie, călătorul primind și în acest caz o chitanță cu motivul pentru care tranzacția nu a fost acceptată. Sistemul propus de BCR a fost construit având la bază arhitectura de funcționare reglementată de Mastercard și VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două organizații să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Telekom Romania a pus la dispoziție infrastructura de POS-uri și imprimante pentru emiterea biletelor de călătorie, echipamentele de comunicații 3G, a implementat sistemul într-un mod integrat și va asigura mentenanța și service-ul pe toată durata proiectului.


Pe lângă aparatele de plată cu cardul, mai avem şi cele 62 de automate în cadrul proiectului de ticketing, dar și posibilitatea de achiziţie a biletului prin SMS. La nivelul municipiului avem peste 300.000 de utilizatori lunar, ceea ce este o cifră unică în ţară!” – Liviu Neag, directorul general al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter