Actualitate

Clujenii se plâng de somații, Primăria spune că dosarele pentru reabilitare sunt incomplete: „Nu există nicio clădire din zona prioritară la care putem interveni!”

Cetățenii arată cu degetul spre polițiștii locali care îi somează pentru faptul că nu își repară fațada blocului, asta deși, spun ei, clădirea este înscrisă în programul de reabilitare al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

„Cum se poate ca Poliția Locală să someze proprietarii să repare fațada blocului, când blocul este înscris de 10 ani în programul de reabilitare al Primăriei, al treilea deja, dar la fiecare program intră în faza de proiectare, iar faza de execuție nu are loc?”, a fost întrebarea unui clujean pentru viceprimarul Dan Tarcea, care a încercat apoi să explice situația, în cadrul unei intervenții la Radio Cluj.

Niciun dosar complet depus la Primărie!

Viceprimarul a precizat că, cel puțin până în acest moment, niciun dosar depus la Primăria municipiului Cluj-Napoca nu este complet, astfel clădirile nu pot intra în programul municipalității din moment ce nu au fost înaintate toate documentele solicitate. Acesta a folosit cuvântul „refațadizare”, cel mai probabil fiind vorba despre o confuzie între termeni. Programul de reabilitare vizează modernizarea termică a blocurilor, în timp ce „marea refațadizare” este un alt program al Primăriei, în baza căruia cetățenii ar trebui să facă lucrările pentru repararea faţadelor pe cheltuiala lor, dacă îşi permit. Ambele au drept scop comun revigorarea esteticii orașului.


„Nu știu despre ce vorbește (n.red. clujeanul nelămurit), în această etapă sunt stabilite zone prioritare. Nu există nicio clădire din zona prioritară în care Primăria să poată interveni și să asigure granturi care să fii depus toate documentele la Primărie! Trebuie să depună declarații notariale, este un termen de 60 de zile de la somare să le depună. Eu mă ocup de programul de refațadizare, nu există nicio clădire din Cluj-Napoca care să fii intrat în acest program, pentru că proprietarii nu au depus toate documentele solicitate de Primărie”, a fost răspunsul viceprimarului.

Tarcea a precizat că municipalitatea asigură jumătate din suma necesară reabilitării sub formă de granturi, cealaltă jumătate urmând să fie suportată de asociațiile de proprietari. Viceprimarul a precizat că Primăria a alocat bani și în bugetul pe anul 2019 pentru acest program.


Deocamdată nu mai sunt bani europeni pentru reabilitare

În urmă cu câteva săptămâni, primarul Emil Boc dezvăluia că, în prezent, 52 de blocuri beneficiază de reabilitare termică. Cu toate acestea, pe proiectele europene nu mai există bani în exerciţiul financiar 2013-2020, edilul sperând, totuși, să obțină pentru 2021-2027 resurse financiare suplimentare pentru programul de reabilitare termică a clădirilor publice şi private din fostele ţări comuniste. De asemenea, primarul le sugerează proprietarilor să îşi pregătească dosarele din timp și, chiar dacă nu vor mai fi fonduri europene, municipalitatea va deschide un program să îi sprijine financiar în acest demers.

„Sunt două chestiuni diferite, obligația de a fațadiza aparține proprietarilor, trebuie făcute demersuri legale pentru a putea intra în acest program. La ora aceasta, nu există niciun imobil care să fie în acest program, pentru că nu s-au depus documentele, acele declarații notariale, că sunt de acord (n.red. proprietarii) să intre în program și să-și asume niște responsabilități. Primăria nu face gratuit, oferă granturi, iar 50% trebuie să vină din partea proprietarilor, a asociației de proprietari”, a mai explicat viceprimarul.


În prezent, Cluj-Napoca este „campioană” la reabilitat blocuri din fonduri europene. Municipiul are circa 1.600 de blocuri vechi, dintre care au fost deja reabilitate 250 din fonduri europene, alte câteva sute fiind modernizate din fondurile proprii ale locatarilor.

abonare newsletter