Actualitate

„Intrare de Urgenţă” la Teatrul Maghiar

<p />Un proiect internaţional teatral al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), intitulat “Emergency Entrance” (Intrare de Urgenţă), va fi demarat în perioada imediat următoare, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

„Intrare de urgenţă” este un proiect teatral internaţional cu participarea Teatrului Naţional Grecia, Teatro Garibaldi din Palermo, Teatrul Naţional Habima din Israel, Teatrul Naţional din Praga, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul din Graz. Astfel, cinci teatre europene şi unul din Israel îşi unesc calităţile artistice într-un proiect artistic internaţional pe durata unui an. În jur de 50 de regizori, actori, artişti video şi muzicieni din Atena, Palermo, Cluj, Tel Aviv, Praga şi Graz lucrează la spectacole despre migraţie. Ei fac cercetări în propriile lor oraşe şi ţări, apoi fac schimburi de experienţă în cadrul unor workshopuri. La final, activitatea acestora se va concretiza  într-un proiect major, în care se vor uni cele şase spectacole. Singurul lucru pe care un imigrant român care lucrează în Italia, o femeie rusă forţată să se prostitueze în Atena, refugiaţii din Lampedusa, soldaţii din Israel care staţionează în Gaza şi romii din Praga îl au în comun sunt graniţele care le definesc viaţa. Acestea pot fi istorice, contemporane, etnice, militare, economice, vizibile sau invizibile – însă toate sunt reale. Proiectul iniţiat în 2009 de Teatrul din Graz, cu sprijinul UE, are ca punct central poveştile oamenilor care trăiesc pe părţile opuse ale graniţelor.

Şase regizori, şase teme


Shay Pitowsky, directorul Companiei Tânăra Habima, îşi foloseşte ca punct de plecare propriile amintiri traumatice din perioada în care a servit ca soldat israelian (spectacolul New Land – Ţară nouă). Christine Eder şi Teatrul din Graz s-a concentrat pe odiseele moderne care au loc pe coastele Mări Mediteranee în “Boat People” (Oameni pe bărci). Teatrul Naţional din Praga cercetează conflictul dintre romi şi cehi, în “My Neighbour, My Enemy”(Vecinul meu, inamicul meu), în regia lui Viktorie Čermáková. Teatrul Naţional Grecia se concentrează pe imigranţii ruşi invizibili din Atena, în “Invisible Olga” (Olga cea invizibilă), în regia lui Yiorgos Paloumpis. Teatrul Garibaldi din Palermo ne arată condiţiile de viaţă ale femeilor române care lucrează în Italia în “Who's afraid of a maidservant?” (Cui îi e frică de o servitoare), în regia lui Giuseppe Massa. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj oferă o nouă perspectivă asupra personajului cunoscut ca Dracula în “Draculatura”, spectacol în care se cercetează starea fără apărare a individului într-o societate coruptă.

abonare newsletter