Actualitate

Ce proiecte au câștigat la Com’ON Cluj-Napoca?

9.652 de voturi au fost acordate de 3.192 de clujeni pentru cele 123 de inițiative de dezvoltare a orașului înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca. Votarea a început joi, 21 februarie 2019 s-a încheiat joi, 21 martie 2019.

Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una sau mai multe din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: 44 de propuneri au fost înscrise în categoria up-date - aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, 73 în categoria bring-up - abordarea de teme noi în comunitate, 26 de idei s-au încadrat în categoria green-up - mediul înconjurător și relația omului cu natura, 68 de propuneri în categoria meet-up - activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, 49 de idei au fost înscrise în categoria close-up - povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, iar 61 de propuneri au fost înscrise în categoria grow-up - maturizarea clujenilor - de când sunt copii până devin cetățeni activi.

După ce inițiativele înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, timp de o lună, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană. Votanții a fost necesar să aibă cont pe platforma bugetareparticipativa.ro. În perioada votului, pe această platformă s-au creat 2.444 de noi conturi.


Primele 49 de inițiative, în ordinea voturilor, se intenționează a fi finanțate cu 4.500 de lei/inițiativă și a fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019. Pe lângă acestea, se intenționează finanțarea unei inițiative înscrise la Com’ON Cluj-Napoca de un grup cu oportunități reduse. Propunerea se intitulează UP your limits!, aparține grupului Handicope și include seri de şezătoare, seri tematice interactive (pe teme precum stigma/prejudecăţile, comportament dezirabil faţă de persoana cu dizabilităţi, mituri legate de dizabilitate), seri de karaoke, ieşiri în comunitate a tinerilor cu dizabilităţi.

Inițiativa Teatru Mut a grupului Concept, care a strâns cele mai multe voturi – 247 -, propune organizarea unor ateliere de teatru, jonglerie, animație, pantomimă, dans, improvizație, acrobație și fotografie care urmează să se desfășoare într-o hală care inițial avea o cu totul altă destinație. Pe locul al doilea, cu 193 de voturi, se află asociația „Apartenența”, care doresc să îi învețe pe clujeni să renunțe la pungile de plastic, înlocuindu-le cu pungi eco, reutilizabile de pânză sau bumbac. Aceștia urmează să împarte traistele personalizate gratuit prin cartierele clujene.  Cu 170 de puncte, proiectul grupului sustenabil.cj dorește să ajute la colectarea materiei organice de la clujeni și să încerce să implementeze un program de compostare la festivaluri.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter