Actualitate

Silvoiță, măgari și fluturi. Ce i-a adus sâmbătă pe sute de clujeni la Băbuțiu? FOTO/VIDEO

O fermă din comuna Vultureni a reușit să strângă sute de vizitatori la un eveniment pe o pajiște. Cine spunea că pe clujeni nu-i mai scoți din casă?!

Lângă Cluj-Napoca există un sat, Băbuţiu, de care probabil că puţini au auzit, un loc prin care şoferii trec în grabă fără să oprească. Ei bine Băbuțiu a devenit sâmbăta aceasta, în 22 septembrie, un adevărat magnet pentru clujenii care au vrut să îşi petreacă o zi în natură, la prima ediţie a Festivalului Silvoiţei.

 


Campania de popularizare de pe reţelele de socializare, afişul devenit viral şi vremea bună au adus lângă ferma din Băbuţiu (comuna Vultureni) un număr mult mai mare de vizitatori decât au putut spera organizatorii, aşa că, pe la ora prânzului spaţiul festivalului era deja plin cu oameni, cu pături de picnic şi cu voluntari-organizatori uimiți de amploarea luată de evenimente.

Pentru copii au fost amenajate spaţii de joacă cu baloţi de paie, concursuri de alergat, zone cu animale de curte, excursii cu căruţa sau tractorul. Pentru adulţi au fost pregătite ceaune cu silvoiţă, gulas din carne de oaie sau carne la proţap. 


Uimitoarea poveste a fluturilor din Băbuţiu

După ce au alergat pe baloţi, au prins cocoşii sau au luat lecţii de echitaţie, copiii care au ajuns la Băbuţiu au avut ocazia să afle povestea fluturilor albaştri care trăiesc în zonă. Aceştia sunt unici în lume şi au fost descoperiţi de profesorul Rakosi Laszlo, în 1994.
Profesorul, oaspete important la eveniment, a povestit de ce fluturele mic, cu patru subspecii, este atât de special, dincolo de faptul că le aduce fermierilor din arealul în care trăiesc, Vultureni-Dăbâca-Răscruci-Borşa, cele mai mari subvenţii agricole din România şi, probabil, din întreaga Europă.

Fluturii îşi depun ouăle pe anumite plante, ce se găsesc doar în comunele din Cluj, iar ouăle cad şi sunt găsite de furnici. Furnicile le culeg şi, în ciuda tentaţiei, nu le mănâncă, ci le duc în furnicare şi le îngrijesc crezând că le vor fi regine. Primăvara, din ele apar pupele viitorilor fluturi albaştri Maculinea, care reuşesc astfel de fiecare dată să păcălească furnicile să îi adăpostească. Din aceste pupe va apărea noua generaţie de fluturi. În concluzie, aşa cum spunea profesorul clujean, pentru a exista aceşti fluturi trebuie să se întâlnească mai mulţi factori, iar ceea ce s-a întâmplat în arealul din județul Cluj este aproape imposibil.


Cum poate să te încurce succesul

Practic, evenimentul de sâmbătă - care a avut anunţat un program atât de variat şi de tentant - a reuşit să atragă şi să păstreze un număr atât de mare de participanţi, încât organizatorii le-au făcut cu greu faţă: locuri de parcare insuficiente sau cozi interminabile la mâncarea insuficientă...

Mai mult, petrecerea câmpenească a dat de gândit altor organizatori de evenimente din Cluj, care se plângeau de ceva vreme că clujenii nu mai vor să participle la activităţi, că nu mai vor să iasă din case din cauza prea multor acţiuni de acest fel.


Oaspeți de seamă

Printre cei care au trecut pragul evenimentului au putut fi zăriți primarul comunei Vultureni, Eugen Mureșan, poetul Ion Mureșan, de loc din comună și el, senatorul Marius Nicoară, fostul deputat Vasile Suciu și Marcelus Suciu, patronul cunoscutului lanț de restaurante Marty.

Etichete: fluturi vultureni
abonare newsletter