Actualitate

Tupeu de judecător clujean. A intrat pe roșu la semafor, a comis un accident de circulație, a primit doar un avertisment pe care l-a contestat

Judecătoarea Anca Groza de la Tribunalul Cluj a primit doar un amărât de avertisment de la polițiști și i s-a reținut permisul de conducere pentru 60 de zile pentru un accident comis după ce a trecut pe roșu la semafor. Nemulțumită de avertismentul primit, magistratul a depus contestație la Judecătoria Cluj-Napoca.

O judecătoare de la secția de contencios a Tribunalului Cluj a contestat în instanță, fără succes, procesul verbal al poliției prin care a primit doar avertisment pentru că a trecut pe roșu la semafor cu mașina și a cauzat un accident.

În timp ce alții iau amenzi de sute de lei pentru încălcări ale unor reguli rutiere, judecătoarea a primit avertisment după ce a trecut pe roșu la semafor. De asemenea, i s-a aplicat sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile. Nu a fost mulțumită, astfel că, deși a semnat procesul verbal fără obiecțiuni, după câteva zile a depus plângere contravențională la Judecătoria Cluj-Napoca, susținând că a trecut pe galben, scrie clujust.ro.


Plângerea judecătoarea Anca Maria Groza a fost respinsă de judecătoarea Bianca Șoimița Trifan, care a scris în motivare că ceea ce a susținut petenta, adică colega ei de breaslă profesională, ”apare lipsit de credibilitate”.

Reclamanta a atacat cu apel sentința, apelul intrând pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal de la Tribunal Cluj, unde Groza este judecătoare. În septembrie 2016, instanța a luat act de renunțarea la judecată a apelului.


” În data de 09.10.2015, ora 23:58 a condus autoturismul marca Mazda, ... prin Piața Ștefan cel Mare, din Cluj-Napoca spre Calea Turzii, iar la intersecția cu strada Avram Iancu nu a respectat semnificația culorii roșu a semaforului electric, continuându-și deplasarea și intrând în coliziune cu autoturismul marca Dacia”, se arată în procesul verbal.

Ulterior, la procesul care s-a desfăşurat la Judecătoria Cluj-Napoca, unde magistratul a contestat avertismentul primit, acesta a susţinut că semafoarele nu funcţionau la momentul producerii accidentului, acestea fiind puse pe culoarea galbenă intermitentă.


Judecătorul a cerut la Serviciul de Semafoare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca să comunice dacă acestea funcţionau sau nu la momentul producerii accidentului. Răspunsul primit arată că, în zona respectivă semafoarele funcţioneaă normal şi în timpul nopţii.

În sentința Judecătoriei Cluj-Napoca se arată că judecătoarea Anca Groza a semnat procesul verbal de contravenţie, motivând faptul că nu şi-ar fi dat prea bine seama ce face din cauza emoţiei suferite.


"Deși a semnat procesul verbal fără obiecțiuni, fiind de acord cu despăgubirea, aceasta a contestat totuși procesul verbal de contravenție, invocând că din cauza stării de șoc a acceptat culpa sa în producerea accidentului, ceea ce, însă, apare lipsit de credibilitate și nu constituie vreun caz de înlăturare a răspunderii contravenționale, cât timp, semnarea declarației date în fața agentului constatator, precum și a procesului verbal de contravenție s-a realizat abia în data de 12.09.2015, la mai bine de o zi după producerea evenimentului, când orice șoc suferit în data de 09.10.2015, ora 23:58 putea în mod obișnuit să fie depășit, petenta fiind în acest mod liberă să declare cele întâmplate, fără nicio constrângere", se arată în sentinţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter