Actualitate

Rampa de gunoi construită de RADP, temporară până în 2020

Gunoaiele clujenilor ar urma să fie depozitate şi în următorii patru ani pe aşa zisa rampă temporară de gunoi construită de RADP Cluj, în situaţia în care faimosul Centru de Deşeuri nu va fi terminat. Ceea ce trebuia să fie o rampă funcţională pentru doar câteva luni, încet, încet se transformă într-o rampă permanentă. RADP a primit deja undă verde de la Garda de Mediu pentru construirea celei de-a patra platforme pe lângă cele trei existente deja.

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a organizat miercuri o dezbatere publică privind impactul asupra mediului în ceea ce priveşte extinderea platformei pentru stocare temporară a deşeurilor oraşului. Pentru cetăţenii de rând, dezbaterea nu a constituit o prioritate, la eveniment fiind prezenţi doar reprezentanţii Gărzii de Mediu şi cei ai RADP-ului. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu, nu s-a înregistrat nicio sesizare la acest proiect din partea cetăţenilor.

Directorul RADP Cluj-Napoca, Ion Pantelimon, spune că această extindere nu trebuie privită ca o creştere a capacităţii platformei.


“Nu este vorba de a creşte capacitatea platformei, ci de a se desfăşura activitatea în condiţii de eficienţă şi cu cât mai puţine pericole de incendii şi alte evenimente. Nu se pune problema de a se umple rampa, ci de a crea un spaţiu. Această extensie ne-a permis să ne rezolvăm o problemă care ne putea duce în situaţia în care să ducem deşeurile în altă parte sau să nu mai putem primi deşeurile pe platformă. Noua platformă ne permite o sortare cu un grad mai ridicat de productivitate. Această extensie se află în zona G, în zona de gunoaie în PUG. Sntem în interiorul zonei, având posibilitatea să beneficiem de acest teren, am dorit să funcţionăm în siguranţă, să nu mai avem evenimentele pe care le-am avut”, a explicat Pantelimon.

Noi soluţii: platforma cu numărul 5 sau o nouă rampă temporară

Şeful RADP mai spune că această platformă are autorizaţie de la mediu până în anul 2020.


“Noi avem autorizaţie până în 2020. Autorizaţia este emisă până în 2020. Trebuie să ne pregătim pentru toate variantele şi să luăm toate măsurile pentru ca activitatea de colectare în municipiul Cluj-Napoca să nu fie întreruptă. În situaţia în care nu va fi gata Centrul de Deşeuri, în situaţii de excepţie, se pot lua măsuri de extindere, să se reloce din cantitatea respectivă. Poate fi orice fel de variantă, inclusiv construirea unei alte rampe temporare sau construirea unei a cincea platforme. Este varianta chiar, dacă nu se dă drumul la CMID, să fie o previziune pesimistă, să se ajungă la concluzia că este mai bine să relocăm într-un judeţ apropriat care între timp are o rampă şi un sistem integrat de deşeuri. Astăzi, dat fiind fluxul mare de maşini, peste 40-50 de maşini, plus personalul zilier, care câteodată ajunge la 100 de oameni, plus utilajele noastre din interior care sunt vreo 15, este pericolul foarte mare de accidente. În această situaţia a trebuit să ne luăm măsuri de a ne securiza, să nu se întâmple accidente, tot ceea ce facem să fie eficient, să ne eficientizăm activitatea. Tot ceea ce construim se va demola şi noi vom ecologiza zona”, a mai spus Pantelimon.

Şeful RADP Cluj-Napoca este de părere că Centrul de Deşeuri va fi funcţionabil abia în 2020. “Eu cunosc foarte bine proiectul respectiv (n.red. CMID) şi ştiu că acolo nu se lucrează”, a mai spus Pantelimon.


Şi Garda de Mediu vorbeşte de încă o extindere a proiectului

Şi reprezentanţii Gărzii de Mediu vorbesc de încă o extindere a acestei platforme temporare.

“Aceasta a patra platformă este o extensie a rampei existente, o extensie logistică care să dea posibilitatea separării deşeurilor nepericuloase de restul deşeurilor menajere. Dă drumul posibilităţii de colectare selectivă a deşeurilor. Mare parte din deşeuri va intra în ciclurile de reciclare. Vorbim de deşeuri nepericuloase cu potenţial de reciclare, vor avea un impact minim asupra mediului, asumarea unor măsuri minimale de bună gospodărire va elimina orice fel de riscuri legate de acest amplasament. Cred că acest proiect va rezolva cel puţin parţial problema deşeurilor la nivelul municipiului Cluj-Napoca, e o soluţie care va putea fi replicată şi mai apoi extinsă. Această platformă are o capacitate prin autorizaţia de mediu, acea capacitate nu are voie să fie depăşită”, au spus aceştia.


CMID bate pasul pe loc

Grigore Crăciun, directorul Gărzii de Mediu Cluj este de părere că Centrul de Deşeuri nu va fi gata mai devreme de 2021.

“Normal trebuia să nu existe această rampă temporară, trebuia să fie terminat demult Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Am spus că Centrul de Deşeuri va fi terminat în 2021 pentru că în 2012 când am fost întrebat când preconizez că va fi terminat CMID am spus că în 2016. Acum, judeţul Cluj este pe ultimul loc în regiunea Nord-Vest. Satu Mare Bihor, Sălaj şi Bistriţa au terminat acel sistem de management al deşeurilor. Pentru judeţul Cluj nu s-a înţeles. Atâta timp cât cei care gestionează SMID (Sistem de Management Integrat al Deşeurilor) nu fac niciun pas înainte, există posibilitatea să se intre în infrigment şi vom plăti penalităţi de mii de euro pe zi.  Din februarie 2015 nimeni nu a mai intrat în acel amplasament. Din octombrie 2014 s-au oprit lucrările şi cei de la Consiliul Judeţean au raportat un procent de 66% lucrări terminate. Acolo există un acord de mediu eliberat încă din 2010 şi cei de la Consiliul Judeţean nu trebuie să facă nimic altceva decât să respecte acel acord”, a spus Crăciun.


RADP Cluj-Napoca a primit în toamna anului trecut 4,6 milioane lei din bugetul local pentru construirea rampei temporare de deșeuri. Platforma de stocare temporară are o suprafaţă totală de 18.002 mp.

În urmă cu aproximativ două săptămâni un incediu de mari dimensiuni a izbucnit pe rampa temporară de gunoi administrată de RADP, pompierii ISU Cluj acţionând mai bine de 36 de ore pentru stingerea lui. Autorităţile au sesizat atunci Poliţia întrucât există suspiciuni că focul ar fi fost provocat. Un hectar de pământ a fost afectat. Detaii aici şi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter