Actualitate

10 profesori, masteranzi şi studenţi de la Universitatea „Bogdan Vodă” Cluj, trimişi în judecată pentru luare şi dare de mită

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au finalizat cercetările în dosarul privind infracțiuni de corupție săvârșite de cadre didactice universitare, masteranzi și studenți ai Universității „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

Procurorii au decis trimiterea în judecată a inculpaţilor, iar dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Cluj.

Cum procedau „studenţii” şi „profesorii”?

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în perioada octombrie 2014 — iunie 2015, Daniel Vlad (conf. univ. dr) şi Florin Pintea, în calitate de îndrumători științifici, au pretins diferite sume de bani (în lei și valută) de la studenți și masteranzi, în schimbul elaborării integrale și remiterii în format electronic a unor lucrări de licență și lucrări de disertație, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor și restanțelor, fără ca studenții să se prezinte la susținerea acestora.


De asemenea, spun procurorii, Florin Pintea a primit sume de bani și în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă colegii profesori și a facilitat prezentarea frauduloasă a lui Roxana Băldean la susținerea a șase examene în locul masterandei Maria Măjeri, fapt care a determinat promovarea ilicită a examenelor respective de către aceasta din urmă.

„Roxana Băldean, la 17, 18 și 19 iunie 2015, în urma unei înțelegeri prealabile cu Maria Măjeri și Florin Pintea, s-a prezentat la susținerea a șase examene în cadrul cursurilor de master organizate la Universitatea Bogdan Vodă, acestea fiind susținute în numele Mariei Măjeri, facilitându-i astfel, în mod fraudulos, promovarea examenelor”, se arată în rechizitoriu.


Procurorii susţin că Maria Măjeri, masterandă la Facultatea de Științe Economice a Universităţii „Bogdan Vodă”, a determinat-o pe Roxana Băldean să se prezinte și să susțină în locul ei șase examene organizate în timpul sesiunii din luna iunie 2015, iar pe Florin Pintea, în calitate de supraveghetor al acestor examene, l-a determinat să se asigure că Roxana Băldean poate susține probele sub identitate nereală.

„Inculpații Ionuţ Someșan și Daniel Trifan, ambii masteranzi, l-au determinat pe inculpatul Florin Pintea, în calitate de coordonator științific în cadrul universității, să elaboreze în integralitate și să predea lucrările lor de disertație. Inculpații Ionuţ Budăcan și Paul Vrîncean, ambii masteranzi, l-au determinat pe inculpatul Daniel Vlad, în calitate de coordonator științific în cadrul universității, să elaboreze în integralitate și să predea lucrările lor de disertație. De asemenea, Bogdan Colcer și Doru Lehene, studenți ai Facultății de Științe Economice din cadrul universității, i-au remis inculpatului Florin Pintea diverse sume de bani, în schimbul promisiunii celui din urmă de a le facilita promovarea frauduloasă a examenelor, prin intervenția pe care urma să o facă pe lângă colegii profesori”, arată procurorii.


Care sunt acuzaţiile procurorilor?

Potrivit procurorilor, Florin Radu Pintea,  conf. univ. dr., aflat în prezent sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, trafic de influență şi abuz în serviciu. Daniel Valerius Vlad, conf. univ. dr., a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Bogdan Ionuţ Colcer, student al universităţii a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență. În acelaşi timp. Maria Ioana Măjeri, masterandă a univerităţii, a fost trimisă în judecată pentru instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracțiunea de fals privind identitatea, și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu.


Au mai fost trimişi în judecată Roxana Băldean, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals privind identitatea, Daniel Viorel Trifan, masterand, pentru instigare la abuz în serviciu, Ionuţ Sorin Someşan, masterand, pentru instigare la abuz în serviciu, Doru Bogdan Lehene, student, pentru dare de mită și cumpărare de influență, Ionuţ Dumitru Budăcan, masterand, sub aspectul săvârșirii instigării la abuz în serviciu şi Paul Ioan Vrâncean, masterand, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu.

Dosarul a fost înaintat, spre soluționare, Tribunalului Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter