Actualitate

Restaurarea turnului Primăriei costă 2 milioane lei. Când se va încheia repararea lui

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitaţia execuţia lucrărilor de restaurare a turnului care este în şantier de aproximativ doi ani.

Turnul clădirii Primăriei Cluj-Napoca de pe strada Moţilor este acoperit şi înconjurat de schele de cel puţin doi ani. Autorităţile locale au luat decizia să îl repare după ce au început să se desprindă bucăţi de tencuială şi să cadă pe trotuar. Anul trecut, a fost organizată licitaţia pentru expertiza, investigarea şi proiectarea lucrărilor de reparaţii, contractul fiind semnat cu firma K & K Studio de Proiectare din Zalău. Firma a venit cu un proiect pentru repararea întregii clădiri care presupunea, printre altele şi mansardarea imobilului, dar pentru început a fost acceptată doar modernizarea turnului. Contractul cu firma din Zalău a fost încheiat pentru 53.000 lei.

Pasul următor a fost făcut anul acesta când a fost scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor. De câteva zile, Primăria Cluj-Napoca a postat un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pentru execuţia lucrărilor de restaurare a turnului clădirii principale de pe strada Moţilor. Valorea estimată a investiţiei este de aproape 2 milioane lei, fără TVA, din care aproximativ 177.000 lei sunt pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute şi peste 35.000 lei pentru dirigenţie de şantier. Fondurile vor fi alocate din bugetul local.  


Potrivit anunţului, lucrările vor fi terminate în 12 luni de la semnarea contractului.

Anul trecut, la ceasul din turnul Primăriei a fost montat un sistem de sonorizare care permite ca ceasul să “cânte” cu sunete de clopoţei şi cu diferite melodii, la oră fixă şi la fiecare sfert de oră. Sistemul este programabil cu semnale de oră exactă, melodii la ore preferate, iar în perioada sărbătorilor de iarnă va cânta colinde. Sistemul wireless permite reprogramarea de la distanţă, urmărirea şi realizarea unor intervenţii de la distanţă. Sunetele de clopoţei, melodiile şi colindele se aud cu ajutorul unui amplificator de 240W şi patru boxe de 60W, de tip goarnă, pentru exterior.


Realizarea acestui sistem a costat aproape 15.000 lei. În Cluj-Napoca, nu doar turnul din sediul Primăriei este „cântător”. În 2008, a fost inaugurată fântâna muzicală din Piaţa Avram Iancu, astfel de fântâni fiind în vogă în mai multe oraşe din ţară, precum Craiova, Deva, Piteşti, Slatina etc. 

abonare newsletter