Actualitate

Klaus Iohannis, la şedinţa Plenului CSM: Instituţiile nu aparţin conducătorilor

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul ședinței Plenului CSM că instituţiile nu trebuie identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, acestea neaparţinând conducătorilor.

În ședința Consiliului Superior al Magistraturii de marți, 06 ianuarie, va fi prezentat Raportul de activitate al instituţiei pe 2014 şi va fi aleasă noua conducere a CSM, întrucât mandatul preşedintelui Adrian Bordea şi cel al vicepreşedintelui Gheorghe Muscalu expiră.

Judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, în timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru funcţia de vicepreşedinte.


Alături de Klaus Iohannis, la ședință sunt prezenţi membrii Consiliului, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

În cadrul discursului pe care l-a avut în fața magistraților șeful statului a ținut să sublinieze că face tot ce este necesar pentru ca justiția să fie independentă în România  și a atras atenția asupra faptului că instituţiile nu trebuie identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, acestea neaparţinând conducătorilor.


„Este obligaţia mea constituţională să asigur justiţiei cadrul normativ de funcţionare, să apăr independenţa sistemului judiciar. Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este responsabilitatea mea să mă asigur că justiţia va beneficia de liderii potriviţi. Instituţiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituţiile nu aparţin conducătorilor. Doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipulări. Justiţia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor. Magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele României a adăugat că  unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.


„Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a anunţat Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, „toate instituţiile din justiţie dar şi Parlamentul şi puterea executivă trebuie să îşi dea concursul pentru ca atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să poată bifa această reuşită”.

În ceea ce privește alegerea Procurorului General al României Klaus Iohannis este de părere că acesta ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) iar CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi că Parchetul General ar trebui să aibă drept de iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţii de aplicare a legii şi guvernare a Constituţiei.


”Între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi Procurorul General”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acest lucru ar putea să fie făcut în perspectiva consolidării sistemului judiciar.

Etichete: declaratii
abonare newsletter