Actualitate

Rareş Pop rămâne în arest. Inspectorul coordonator al ISCTR Cluj, Claudiu Crişan, arestat preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis, luni seara, menţinerea stării de arest preventiv a lui Rareş Pop, fost consilier judeţean PNL. De asemenea, judecătorii au decis ca inspectorul coordonator al ISCTR Cluj Claudiu Crişan să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce acesta a primit iniţial măsura arestului la domiciliu.

“Printr-o încheiere de şedinţă din camera de consiliu de astăzi, 16 iunie, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondată contestaţia formulată de către inculpatul Pop Rareş–Vasile împotriva încheierii penale a Tribunalului Cluj dispunând menţinerea stării de arest preventiv a acestuia”, a precizat judecătorul Valentin Chitidean, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Cluj.

De asemenea a fost admisă contestaţia formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA –Serviciul Teritorial Cluj împotriva  încheierii penale a Tribunalului Cluj pe care a desfiinţat-o numai cu privire la respingerea propunerii de arestare preventivă a inculpatului Crişan Claudiu Vasile formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA –Serviciul Teritorial Cluj.


“Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Cluj a luat faţă de acest inculpat măsura arestului la domiciliu. Soluţionând cauza s-a admis propunerea  formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi  Justiţie - DNA –Serviciul Teritorial Cluj, şi, în consecinţă, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului Crişan Claudiu Vasile, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 16.06.2014 până la data de 15.07. 2014, inclusive”, a mai spus Chitidean.

Acesta a mai precizat că soluţia pronunţată astăzi este definitivă.


Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, Rareș Pop este acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfășurarea de activități ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată, șantaj și luare de mită.

În același dosar sunt cercetați și Claudiu Vasile Crișan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj, și Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița Năsăud și membru în consiliul de conducere al Inspectoratului.


DNA susține că există date și probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 2012-2014, Rareş Pop împreună sau prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere în cadrul birourilor județene, cum este situația suspecților Dohotar și Crișan, au desfășurat activități repetate de influențare a activității inspectorilor aflați în trafic, în vederea efectuării controlului rutier.

La nivelul ISCTR, Inspectoratul teritorial condus de Rareș Pop include în sfera de competență județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.


“Prin aceste demersuri, suspecții solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancționarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăți aflate în sfera de interes a inspectorilor județeni. (...) Suspectul Pop a dezvoltat relații cu numeroși operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecție în schimbul obținerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăți comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deținute de membri ai familiei sale", se arată în comunicat.

abonare newsletter