Actualitate

Ambasadorul Chinei la Cluj: Se fac studii pentru demararea proiectului hidrocentralei de la Tarniţa

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, doamna Yuzhen Huo, a declarat vineri, referitor la realizarea proiectului hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, că în prezent se fac studii pentru ca investiţia să demareze cât mai curând.

Ambasadorul a precizat că ambele guverne, de la Bucureşti şi Beijing, acordă o mare importanţă acestui proiect.

'Anul trecut a fost semnat un contract de intenţie asupra acestui proiect, din partea celor două părţi. Ambele guverne acordă o deosebită importanţă implementării acestui proiect şi acum este în proces discutarea mai detaliată şi se fac studii ca să se înceapă cât mai curând. Anul trecut premierul chinez a vizitat România şi a participat la reuniunea liderilor de guvern din China şi Europa Centrală şi de Est şi a zis că acest proiect este un rezultat al vizitei şi acum avem sarcina să implementăm aceste proiecte şi consensurile vizitei. O să implementăm pas cu pas aceste proiecte', a declarat Yuzhen Huo, la finalul întâlnirii pe care a avut vineri cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

La rândul său, primarul a declarat că unul dintre punctele importante ale discuţiei purtate cu ambasadorul a fost tocmai componenta de investiţie şi viitorul proiectului de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

'Am discutat în primul rând componenta ce ţine de investiţiile pe care sperăm China să le facă în România şi în special în Cluj. Am discutat despre proiectul de la Tarniţa Lăpuşteşti, un proiect pe care l-am pus pe masa guvernului chinez încă din august 2011 şi acum suntem într-o fază destul de avansată, sperăm noi să se poată concretiza', a spus Emil Boc, potrivit Mediafax.



Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este estimat la peste un miliard de euro. Realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti va duce la îmbunătăţirea regimului de funcţionare al reactoarelor nuclear-electrice de la Cernavodă, al termocentralelor pe combustibili fosili şi al celor în cogenerare. Totodată, hidrocentrala va putea să asigure reglajul sistemului, rezerva de avarie de scurtă durată şi condiţiile optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 2.000 MW în centralele eoliene. Amplasamentul hidrocentralei a fost ales, în urmă cu 30 de ani, dintr-un total de 20 de locuri din întreaga ţară, iar unul dintre atuurile Clujului a fost acela că locul descoperit avea o foarte bună cădere de apă. În cursul lunii decembrie 213, a fost semnată o Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului 'CHEAP Tarniţa Lăpuşteşti'.

Din partea României, documentul a fost semnat de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, iar din partea chineză, de Yun Lian, vicepreşedinte executiv Sinohydro Corporation

Ultimele Stiri
abonare newsletter