Actualitate

Prima ediţie a FISC îşi deschide marţi porţile

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Stand Up Comedy (FISC) va începe marţi, cu gala de deschidere ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 20:00.

Trupa de comedianţi format din Teo, Vio şi Costel va fi cea care va deschide prima ediţie a FISC. Potrivit organizatorilor, festivalul are loc la Cluj-Napoca deoarece aici se dezvoltă cel mai mult acest fenomen de stand up comedy.

“Stand up comedy este un gen de comedie iar la Cluj acest fenomen se dezvoltă foarte bine la Cluj iar acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să organizăm aici prima ediţie a FISC”, a declarat Nicu Bendea, directorul artistic al Festivalului International de Stand Up Comedy (FISC).


Clujenii, mari amatori al acestui tip de umor

Iancu Şerbănescu, directorul FISC a afirmat că, deşi spectacole de stand up se mai organizează şi în alte oraşe precum Bucureşti sau Braşov, nicăieri în ţară nu mai există un festival de dimensiunea FISC-ului, dedicat doar agestui gen de comedie.

“Ne-am fi dorit puţin mai mult de la acest festival dar pentru prima ediţie ne mulţumim şi cu atât pentru că avem pe scenă nouă dintre cele mai bune trupe de stand-up comedy din România. Spectacole de stand up de dimensiunea FISC-ului nu mai există în ţară. Mai mici mai sunt la Bucureşti şi Braşov”, a spus Iancu Şerbănescu.


El a adăugat că, un alt motiv pentu care au ales oraşul Cluj-Napoca este publicul, care gustă acest stil de umor, afirmă organizatorii.

“Succesul de la Cluj îl reprezintă în principal publicul, care gustă acest stil de comedie. Aici sunt foarte mulţi informaticieni care gustă umorul acesta, gen umor american şi serialele de genul acesta. Şi asta poate pentru că umorul e proaspăt, se schimbă în fiecare zi, e mai aproape de public, de viaţa lui de zi cu zi”, a afirmat Iancu Şerbănescu.


Întrebaţi de ce au optat pentru organizarea festivalului într-o singură locaţie din Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Studenţilor, organizatorii au afirmat că au dorit ca toate spectacolele să aibă loc într-un singur loc pentru o mai bună promovare, festivalul fiind la prima ediţie.

“Vrem să facem totul într-un singur loc dar în fiecare seară să fie ceva diferit, să nu se plictisească lumea” a afirmat Nicu Bandea. “Acum ne axăm mai mult pe promovarea FISC-ului, fiind la prima ediţie, săîl facem cunoscut şi e mai uşor acest lucru dacă totul are loc într-o singură locaţie. De la anul îl vom face şi în Salina Turda sau prin pub-urile din Cluj” a continuat Iancu Şerbănescu.


16 artişti cu reprezentaţii în premieră, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor

La prima ediţie a FISC participă 16 comedianţi atât din România cât şi din afara ei, care vor prezenta pe scena Casei de Cultură a Studenţilor texte în premieră pentru Cluj-Napoca.

“Vom avea 16 comedianţi la prima ediţie a festivalului. Toţi artiştii au, în mare parte, texte noi, majoritatea premiere pentru Cluj-Napoca. Am vrut să îl avem şi Florin Piersic însă ştim că dacă începe el… trec anotimpurile. Aş fi curios care ar fi ultimele lui cuvinte, cred că ar fi de fapt un discurs întreg”, a spus directorul artistic FISC.


În ceea ce priveşte juriul, acesta este format din: Nicu Bendea, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Stand Up Comedy (FISC), Gabriel Aldea, blogger şi proprietar al portalului clujlife.com şi realizatorul de televiziune Constantin Trofin.  Premiile vor costa în bani şi reprezentaţii pe scenele clujene.

Acronim cu năbădăi

Organizatorii au afirmat că atunci când au ales acronimul pentru festival s-au gândit la mai multe variante însă aceasta a fost cea mai bună dintre ele, având o semnificaţie aparte.

“Înainte să alegem FISC, ne-am gândit şi la un alt acronim, F*T (Festivalul de Umor Transilvania) însă acesta este deja luat de cei de la Poli aşa că am rămas la FISC.(…) Pentru că Garda Financiară nu mai funcţionează aşa de bine aşa că a trebuit să luăm noi măsuri şi să creăm un nou FISC”, au declarat organizatorii FISC.

În ceea ce priveşte mascota festivalului, suricatul, ei au spus că nu există un motiv anume pentru care a fost ales. “Când am ales ca mascotă a festivalui Suricatul, Bene mă întreba şi de 5 – 6 ori pe zi ce legătură are un suricat cu stand up-ul. Atunci l-am întrebat şi eu ce legătură are Ponta cu Guvernarea. Am vrut să alegem cerbul dar acela a fost luat deja”,  a spus Iancu Şerbănescu, directorul FISC.

La FISC nu există cenzură

Organizatorii au precizat că nu vor exista restricţii în ceea ce priveşte subiectele abordate sau cuvintele folosite.

“La FISC nu există cenzură. Artişti pot aborda orice subiect doresc, inclusiv moment politice, pe care noi încă le cultivăm. Ştim că la Bucureşti momentele acestea se cam evită, aici însă nu o să le cenzurăm. Iar cât priveşte cuvintele vulgare, vor exista şi acestea probabil însă am convenit cu artiştii să suţină şi bucăţi de câte 5 – 10 minute fără vulgarităţi, să poată fi date şi la televizor”, a spus Nicu Bendea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter