Actualitate

Elevii clujeni, faţă în faţă cu Bacalaureatul

<p><strong>Examenul de Bacalureat se apropie cu paşi repezi, iar emoţiile absolvenţilor cresc: la simulările din acest an rezultatele elevilor au fost dezastruoase.</strong>


Aproape 6000 de liceeni din judeţul Cluj sunt aşteptaţi, începând de mâine, 27 mai, şi până vineri, 31 mai, să încheie anul şcolar şi să se înscrie la prima sesiune a examenului de Bacalaureat.

Pentru sesiunea august-septembrie înscrierile vor avea loc în perioada 15-19 iulie potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale. Ca în fiecare an, regulile examenului sunt foarte stricte. Astfel, în timpul BAC-ului, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile.
„Teoretic, anul acesta vor absolvi 5700 de elevi. Săptămâna aceasta încă se mai pot salva de la corigenţe cei cu note foarte mici. Dintre aceştia, estimativ, se vor prezenta pentru susţinerea Bacalaureatului 4500-5000. Dacă mai adăugăm aproximativ 1000 de elevi care nu şi-au luat BAC-ul anul trecut şi care se vor înscrie în acest an, în 2013 ne aşteptăm să se înscrie la prima sesiune a Bacalaureatului, iunie-iulie, undeva între 5000 şi 5500 de absolvenţi. Datele concrete le vom avea după finalizarea perioadei de înscriere”, a declarat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, care a mai precizat că în anii trecuţi 2800 de elevi nu şi-au luat examenul de Bacalaureat.

Calendarul examenelor


Prima sesiune a Bacalaureatului va începe în data de 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până pe 12 iunie. Cea de a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, se va susţine între 12 şi 14 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 17 şi 21 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura între 25 şi 28 iunie. Probele scrise vor începe în data de 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.
Cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 va începe în perioada 15-19 iulie cu înscrierea candidaţilor. În zilele de 19 şi 20 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală a limbii române, iar între 19 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. În zilele de 20 şi 21 august se vor desfăşura evaluările competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 22 şi 23 august cele ale competenţelor digitale. Prima probă scrisă - cea la limba şi literatura română - va avea loc în 26 august, ea fiind urmată de proba scrisă la limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale în 27 august. Proba obligatorie a profilului se va susţine în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării în 30 august. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 2 septembrie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi până la ora 16.00. Contestaţiile vor putea fi rezolvate în zilele de 3 şi 4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să se facă pe 5 septembrie.


Dezastru la simulare


Promovabilitatea la simularea examenului de bacalaureat în Cluj, desfăşurată la începutul lunii aprilie, a fost de 44,31 %. „Procentul elevilor care au avut medii sub 6 a fost de 15,44 %, iar aceştia pot fi recuperaţi astfel încât să treacă, peste două luni, la examenul de bacalaureat din vară peste media 6. În judeţul Cluj au fost aproximativ 10 şcoli în care promovabilitatea la simularea examenului de bacalaureat s-a situat între zero şi zece la sută”, declara Cuibus în luna aprilie. Anul trecut, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat în judeţul Cluj, după contestaţii, a fost de 56,26%. „În baza rezultatelor de la simulări cred că putem ajunge în acest an la o promovabilitate de 60 - 62 % la examenul din vară. Noi de acea am organizat aceste simulări pentru a creşte promovabilitatea la BAC în 2013 cu 8%. Ce se va întâmpla însă depinde şi de prunci”, a mai precizat Cuibus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter