Actualitate
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu: „Trebuie să aducem normalitatea în dezbaterea de a rezolva problema urşilor”
Ministerul Mediului lucrează la un pachet complex de măsuri pentru rezolvarea problemei urșilor, proiectul legislativ urmând să fie pus în dezbatere publică, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu.

Ministerul Mediului lucrează la un pachet complex de măsuri pentru rezolvarea problemei urșilor, proiectul legislativ urmând să fie pus în dezbatere publică, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu.
„Până acum ne-am uitat la două extreme. Discuția în jurul urșilor a fost foarte polarizată și este folosită ca armă cumva înspre creșterea unei extreme. Fie că vorbim de ideea că nu ne atingem de niciun urs într-o țară în care avem între 10.000 și 12.000 de urși din datele preliminare realizate prin numărarea urșilor, fie că vorbim de extrema cealaltă, în care vânătorii trebuie să vină să ia toți urșii din România, ambele extreme, de fapt, nu au dus decât la tragedii, la morți care ar fi putut să fie prevenite, iar treaba Ministerului Mediului este, pe de-o parte, să protejeze viața oamenilor, iar pe de altă parte să protejeze o comoară de care avem cu toții de ce să ne mândrim, o biodiversitate care este unică la nivel european. Asta înseamnă că noi trebuie să gestionăm urșii astfel încât să nu mai avem tragedii de acest fel, asta înseamnă un pachet complex de măsuri la care lucrăm, care nu va putea să fie adoptat până la ieșirea din vacanța parlamentară. Fiind proiect legislativ, va fi pus în dezbatere publică”, a susținut ministrul, într-o conferință de presă.
CITEȘTE ȘI:
Primul puiuţ de urs orfan de pe Transfăgărăşan, salvat în siguranţă. Căutările continuă pentru fraţii săi.
În opinia sa, este nevoie de măsuri precum creșterea amenzilor, posibilitatea dată primăriilor de a interveni atunci când este pusă în pericol comunitatea, garduri electrice și sisteme care să împiedice urșii să mănânce din gunoiul generat de locuitori.
„Toate aceste măsuri trebuie să fie luate și, da, au și cotele de vânătoare o zonă de gestionare a acestei probleme, dar repet, gândite toate științific, pentru că dacă aruncăm în stânga și în dreapta niște cifre...Astăzi, de exemplu, cotele de vânătoare nici măcar nu au fost atinse pentru ceea ce s-a dat anul trecut. Și dacă gândim, de exemplu, cotele de vânătoare în sensul de a aduce cât mai multe trofee cu exemplarele cele mai mari din pădure, de fapt nu vom face decât să omorâm urșii care mai pot regla populația urșilor în pădure și de fapt va crește exponențial populația ușilor. Deci, noi trebuie să ne gândim la un pachet de măsuri. Eu cred că pentru o comunitate nu poți să vii cu o singură măsură, va fi nevoie de mai multe măsuri”, a arătat Buzoianu.
Potrivit șefului de la Mediu, chiar și acolo unde vedem cazuri de bună practică în comunități care „au reușit să evite acest clinci între oameni și urși” este vorba de măsuri complexe, care au fost puse „poate într-un an sau doi în practică”.
„Acesta este un subiect care până acum, din punctul meu de vedere, a fost împins într-o extremă sau alta. Cred că trebuie să aducem normalitatea în dezbaterea de a rezolva problema urșilor din România, pentru că, repet, avem o misiune vitală să protejăm viața oamenilor și avem și o misiune din perspectiva mediului, să protejăm biodiversitatea. Nu putem să ne ducem în niciuna dintre extreme, pentru că dacă ne ducem în oricare dintre extreme vom asista pasiv, de fapt, la mai multe tragedii. Deci, trebuie să găsim un pachet de mijloc și asta nu va face din Ministerul Mediului un minister popular, pentru că, știți, întotdeauna mai bine să-ți urle o singură extremă că nu ai făcut o treabă bună. Cu un pachet echilibrat vor urla ambele extreme și ambele extreme vor spune că nu este bine, dar în momentul în care toată lumea din aceste extreme va spune că nu este soluția bună, de fapt, atunci vom ști că am găsit o măsură echilibrată”, a mai spus Diana Buzoianu
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: