Actualitate
Primarii clujeni cer clarificări în fața schimbărilor legislative. Digitalizarea, fondurile europene și reformele, subiecte „fierbinți” pentru aleșii locali
Clujul se pregătește de reforme, iar primarii au avut ocazia să spună „ce îi doare”.

Prefectul județului Cluj Maria Forna s-a întâlnit săptămâna trecută cu primarii comunelor pentru a discuta reformele guvernamentale. La ședința Asociației Comunelor din județul Cluj au mai participat subprefecții Buzás-Fekete Mária și Florentin Burz, președintele ACOR Cluj și primar al comunei Ciucea, Radu Florin Abrudan și primarii comunelor clujene.
Ședința a avut ca scop discutarea și clarificarea implicațiilor generate de recentele măsuri economice și administrative anunțate de Guvernul Bolojan.
„Contextul actual, marcat de reformele propuse de executiv, impune o coordonare strânsă între administrația centrală și cea locală. În acest sens, prin prezența mea și a colegilor subprefecți am transmis un semnal puternic de deschidere și colaborare, esențiale pentru buna implementare a noilor reglementări la nivelul comunităților locale”, a precizat Maria Forna, prefectul județului Cluj.
Discuțiile s-au axat pe modul în care pachetele de măsuri guvernamentale vor impacta bugetele locale, proiectele de dezvoltare și, implicit, calitatea vieții cetățenilor din comunele clujene.
Primarii prezenți au avut ocazia să-și exprime punctele de vedere dar și să solicite clarificări directe de la reprezentanții Guvernului în teritoriu. Subiecte precum eficientizarea cheltuielilor publice, atragerea de fonduri europene, optimizarea serviciilor publice și digitalizarea administrației au fost de asemenea dezbătute în cadrul întrunirii.

„Am subliniat colegilor primari importanța unei comunicări transparente și continue între Instituția Prefectului și primăriile din județ și i-am asigurat că Instituția va oferi tot sprijinul necesar pentru înțelegerea și aplicarea corectă a noilor acte normative, pledând pentru o abordare proactivă în gestionarea provocărilor ce pot apărea. Totodată, mi-am luat angajamentul ca toate propunerile formulare de primari să fie centralizate și transmise către Guvernul României. Județul Cluj este recunoscut la nivel național pentru proiectele de dezvoltare în beneficiul comunităților dar și pentru eficiența actului administrativ. Pentru ca aceste lucruri să fie continuate, se impun reforme dar cu o analiză punctuală pe specificul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale”, a adăugat Forna.
Ce se taie, ce se îngheață? Reformele propuse de Guvernul Bolojan
Guvernul Bolojan a pus în dezbatere publică un pachet legislativ care ar urma să rezolve problemele legate de deficitul bugetar. Măsurile ar trebui să intre în vigoare în mai multe etape: de la 1 august 2025 și 1 ianuarie 2026.
Una dintre cele mai importante decizii din noul pachet legislativ vizează majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, începând cu 1 august.
În ceea ce-i privește pe bugetari, Guvernul va tăia de la 1 august:
- sporul pentru proiecte europene va fi micșorat de la 50% la 35% pentru toate categoriile de bugetari
- se modifică plafonul pentru acordarea indemnizației de hrană (347 lei lunar), de la 8.000 lei net lunar la 6.000 de lei net lunar.
Înghețări și limitări salariale pentru anul 2026:
- salariile de bază din sistemul public rămân la nivelul lunii decembrie 2025 și în 2026, dacă funcția și condițiile sunt aceleași. Se aplică și demnitarilor și funcționarilor din administrația locală.
- toate sporurile, primele, indemnizațiile etc. rămân la nivelul din decembrie 2025.
- nu se mai compensează în bani concediul neefectuat pentru 2026.
- fără tichete de masă sau vouchere de vacanță
- fără prime, bonusuri sau premii în 2026 la nicio instituție și autoritate publică
- nu se mai decontează transportul în și din concediu
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: