Actualitate

Statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca, incompletă! Se strâng bani pentru finalizarea ei, printr-un spectacol omagial

Un spectacol va avea loc în weekend cu scopul de a strânge bani pentru finalizarea statuii lui Avram Iancu, la 150 de ani de la moartea sa.

Se strâng fonduri pentru finalizarea statuii lui Avram Iancu din Cluj-Napoca / Foto: Facebook - captură ecran - Asociatia Mesterilor Populari Clujeni Se strâng fonduri pentru finalizarea statuii lui Avram Iancu din Cluj-Napoca / Foto: Facebook - captură ecran - Asociatia Mesterilor Populari Clujeni

 

 


Un spectacol omagial va avea loc în Cluj-Napoca duminică, la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

Scopul acestuia este strângerea de bani suficienți pentru finalizarea grupului statuar din Piața Avram Iancu.


„Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România vă invită la Spectacolul omagial la 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu, suflet românesc, în scopul strângerii de fonduri pentru finalizarea grupului statuar Avram Iancu. Concertul va fi susținut de Marius Ciprian Pop, Adriana Irimieș, Iulia Bucur Roman, Nicolae Turcu, Claudiu Ciotleuș și Ansamblurile Dor Transilvan, Rapsodia Someșană și Mugur de Dor”, anunță Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu - Filiala Cluj, pe Facebook.

Spectacolul va avea loc duminică, pe data de 13 noiembrie, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.


Intrarea este liberă, conform organizatorilor. 

Lipsesc tribunii lui Avram Iancu

Statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost ridcată în data de 30 noiembrie 1993, acum aproape trei decenii.


Potrivit site-ului craisorulmuntilor.ro, monumentul realizat de către Ilie Berindei era gândit, inițial, ca un grup statuar, însă acesta nu a fost niciodată finalizat.

Avram Iancu ar fi trebuit să fie înconjurat de tribunii săi, dar celelalte statui nu au mai fost realizate.


Doar câteva ilustrate mai păstreaza vie amintirea unui moment cheie din istoria orașului Cluj-Napoca, inaugurarea statuii lui Avram Iancu, scrie sursa citată:

Inaugurarea statuii lui Avram Iancu, în Cluj-Napoca, la 30 noiembrie 1993 / Foto: captură ecran - craisorulmuntilor.ro

Piața Avram Iancu va fi modernizată, dar „de statuie nu se atinge nimeni”

În vara acestui an, primarul Emil Boc spunea că și Piața Avram Iancu va fi modernizată în curând.

Edilul a susținut și că „de statuie nu se va atinge nimeni”:

„În exercițiul financiar 2021-2027 vom avea fonduri europene și vrem să includem și modernizarea Pieței Avram Iancu. Nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu, pentru că orice plan începe cu menținerea statuii în Piața Avram Iancu. De acolo încolo putem să discutăm orice, dar un singur lucru: statuia lui Avram Iancu nu se mișcă de acolo. Rămân ferm. Simbolurile nu se discută, nu se ating. Ele se respectă și se păstrează”, a spus Emil Boc.

Cine a fost Avram Iancu?

Avram Iancu a fost conducătorul Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849 şi al armatei populare din Transilvania. El s-a născut la Vidra de Sus, în 1824, potrivit volumului „Dicţionar biografic de istorie a României”. 

Născut într-o familie de moţi înstăriţi, Avram Iancu a urmat Liceul piariştilor din Cluj, unde a studiat „umanităţile” (1841) şi filosofia (1842-1844), iar, mai târziu, Facultatea de Drept (1844-1846). După absolvire a devenit cancelist (practicant) la Tabla Regească (Instanţa Supremă) din Târgu-Mureş, promovând în 1848 examenul de avocat.

Fervent susţinător al luptei pentru emancipare naţională şi socială a românilor transilvăneni, Avram Iancu a participat la Adunarea din Duminica Tomii (18/30 apr. 1848), unde a venit însoţit de 2.000 de moţi, plecând apoi prin satele româneşti încercând să-i convingă pe ţărani de necesitatea unei mişcări pentru a-şi cere drepturile. La Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, unde a venit însoţit de 10.000 de moţi, a fost ales membru al Comitetului Naţional Permanent, organism de conducere a Revoluţiei române. Mai multe detalii despre Avram Iancu AICI

CITEȘTE ȘI:

Testamentul lui Avram Iancu ajunge la Cluj. Statuia lui e o caricatură

Războiul monumentelor: Statuile româneşti sunt caricaturi, cele maghiare ies în evidenţă

Ultimele Stiri
abonare newsletter