Actualitate

INDIA este unul dintre potențialii partenerii strategici în dezvoltarea sectorului energiei solare din România (P)

„În vremurile moderne și din dorința de a avansa, omul a deranjat echilibrul naturii și a provocat daune mari mediului înconjurător.”

“Dacă dorim să restabilim echilibrul vieții cu natura, calea către această viață poate fi luminată doar de către Soarele nostru. Pentru a proteja viitorul omenirii, trebuie să mergem împreună cu Soarele. Soarele este singura sursă de energie, iar energia solară poate avea grijă de toată lumea." - Narendra Modi Prim-Ministrul Indiei

Din cele mai vechi timpuri, Soarele a fost considerat ca dătător de viață al planetei noastre. Atât India cât și România, oferă un potențial foarte mare de energie solară. Aproximativ 5.000 de trilioane de kWh pe an sunt recepționate pe întreaga suprafață de uscat a Indiei, majoritatea zonelor primind în jur de 4-7 kWh pe mp pe zi.


Din punct de vedere al securității energetice, energia solară este cea mai sigură dintre toate sursele, deoarece este disponibilă și inepuizabilă. Teoretic, o parte din energia solară totală captată (dacă este captată eficient) poate îndeplini cerințele de energie ale întregii lumi. În ultimii ani, sectorul energiei solare din India a devenit un jucător foarte important în capacitatea de regenerare a energiei solare și conectarea la rețeaua publică.

Institutul Național de Energie Solară a evaluat potențialul solar al Indiei la aproximativ 748 GW, presupunând că 3% din suprafața deșeurilor va fi acoperită de module solare fotovoltaice. Energia solară ocupă un loc central în Planul Național de Acțiune privind schimbările climatice ale Indiei. Misiunea Solară Națională, una dintre misiunile cheie înființate cu scopul de a aborda problema creșterii ecologice durabile ți de a stabili India ca fiind liderul global în energia solară prin crearea politicilor de susținere a implementării tehnologiei solare în întreaga țară cât mai repede posibil.


India ocupă locul 3 în indicele de atractivitate al țării de energie regenerabilă în 2021 și a treia țară consumatoare de energie din lume. Guvernul Indiei și-a stabilit obiective:

  • de a reduce emisiile totale de carbon proiectate ale Indiei cu 1 miliard de tone până în 2030,
  • de a reduce intensitatea de carbon a economiei națiunii cu mai puțin de 45% până la sfârșitul deceniului,
  • de a atinge emisii nete de carbon zero până în 2070 
  • de a extinde capacitatea instalată de energie regenerabilă a Indiei la 500 GW până în 2030.

Obiectivul Indiei este de a stabili 100 GW de energie solară până în martie 2023.


Guvernul Indiei acordă o atenție specială producției locale de echipamente solare în India în cadrul schemei Atmanirbhar Bharat. Un „Program național privind modulele solare fotovoltaice de înaltă eficiență” a fost aprobat în 2021 pentru a promova producția de module fotovoltaice solare de înaltă eficiență, inclusiv componente verticale, cum ar fi celule solare fotovoltaice, wafer-uri sau lingourile. India plănuiește să economisească între 15-20% din factura de energie a unei case prin promovarea energiei solare regenerabile.

În cadrul schemei PLI, a fost alocată o cheltuială suplimentară de 24.000 de crore INR (3,2 miliarde USD) pentru a crea o capacitate de producție solară de aproximativ 40 GW. Există oportunități extraordinare în India pentru investiții în industriile de echipamente solare. Până la 100% ISD sunt permise în cadrul rutei automate pentru proiectele de generare și distribuție de energie regenerabilă, sub rezerva prevederilor Legii privind energia electrică, 2003


Cele mai importante companii din sectorul energiei solare din India sunt: Waaree Energies Ltd, Tata Power Solar Systems, Vikram Solar, Adani Solar, Microtek Solar Solutions, Loom Solar Pvt . Ltd., Moser Baer Solar Ltd, EMMVEE, RenewSys Solar, Icomm Tele Ltd. Până în prezent, acestea au implementat proiecte majore atât în India cât și în diferite țări din lume.

India a eleborat un plan de proiecte viitoare pentru dezvoltarea sectorului energiei solare ce constă în:


  • 45 de parcuri solare cu o capacitate totală de 37 GW au fost aprobate 
  • Cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume, cu o capacitate de 30 GW, proiect hibrid solar-eolian este în curs de instalare în Gujarat
  • India s-a clasat pe locul al treilea la nivel global pentru adăugările totale de energie din surse regenerabile cu 15,4 GW în 2021, după China (136 GW) și SUA (43 GW).
  • Proiecte de energie solară plutitoare prin desfășurarea panoului solar pe suprafața apei, care măresc performanța panoului cu 5-10%
  • Viitoarele proiecte de energie solară plutitoare: Rezervorul Omkareshwar (600MW), Rezervorul Ramagundam (100MW), Proiectul Kayamkulam (92MW) etc.

Recent, India a ajuns pe locul cinci în lume în ceea ce privește desfășurarea energiei solare, depășind Italia. În prezent, tariful solar în India este foarte competitiv și a atins paritatea rețelei. India a fost a doua cea mai mare piață din Asia pentru noua capacitate solară fotovoltaică și a treia la nivel global (creștere de 13 GW în 2021). Capacitatea instalată de energie solară a crescut de 19,3 ori în ultimii 8 ani și se ridică la 56,6 GW, la 1 iunie 2022, în curând India va depăși chiar și Germania (59,2 GW).

Începând cu martie 2022, prețurile energiei electrice au explodat în toată Europa, 280 din cei 800 de furnizori regionali de energie raportând o creștere medie de 7,6%.

România are o acoperire solară bună, cu 210 de zile însorite pe an și un flux anual de energie solară între 1.000 kWh/m2/an și 1.300 kWh/m2/an, comparativ cu alte țări europene.

Conform hărții Solargis – „Potențial de energie fotovoltaică”, România este împărțită în trei zone principale de însorire:

  • Zona roșie, de aproximativ 1.387 kWh/m2/an și corespunde Olteniei, Munteniei, Dobrogei și sudului Moldovei.
  • Zona galbenă, 1.168-1.241 kWh/m2/an, cuprinde regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania,
  • Zona mijlocie și nordică a Moldovei, Banat, și zona albastră, 1.095-1.168 kWh/ m2/an, regiunile montane.

 


Pentru a-și atinge obiectivul de 30,7% pentru energia din surse regenerabile propus pana in anul  2030, România intenționează să adauge aproximativ 7 GW de capacitate nouă de energie regenerabilă, din care aproximativ 3,7 GW sunt proiectate a fi proiecte solare, conform planului. Companiile indiene au acum suficientă experiență în implementarea cu succes a proiectelor de energie solară de mii de MW. Pentru a realiza obiectivul propus de catre Romania, companiile din India sunt deschise pentru colaborare si investitii în sectorul energiei solare. României ca si India poate beneficia de numeroase avantaje prin aderarea la Alianța Internațională Solară.

Ambasada Indiei în România sprijină companiile și organizațiile interesate în dezvoltarea relațiilor comerciale sau de investiții dintre India și România.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Indiei: „Trebuie să transformăm India într-o ţară dezvoltată în următorii 25 de ani”

Oportunitățile de business și relațiile bilaterale dintre India și România (P)

abonare newsletter