Actualitate

2018, în ochii primarului: Clujul, "climat de ELEGANȚĂ și TOLERANȚĂ", clujenii FAC DIFERENȚA. Obiectivul pentru anul viitor? "Clujul TREBUIE să dea ORA EXACTĂ!"

Cu bune, cu rele, anul 2018 se apropie cu pași repezi de final. De la centura metropolitană până la traficul infernal din oraș, de la recunoașterea europeană până la prețul exorbitant al locuințelor, de la Untold până la mormanele de gunoaie, Clujul a trecut prin multe în 2018. Cum vede însă primarul Emil Boc acest an care se află la ultimele fire de nisip din clepsidră?

Ales "Primarul Anului 2018" pentru promovarea proiectelor de tip "smart city", Emil Boc privește partea plină a paharului. Pe lângă proiectele grandioase, precum trenul metropolitan sau centura metropolitană, printre mulțumirile adresate clujenilor, edilul visează să transforme Clujul într-un important pol de referință pe plan european. Ba mai mult, Emil Boc vede Clujul drept "noua Viena" pe plan medical!

"În administrație niciodată nu ești mulțumit, întotdeauna este loc de mai bine, de la simple probleme de gestionare, până la problemele mai mari. Dacă este să ne uităm retrospectiv la anul 2018, eu m-aș uita printr-o lentilă clară, curată: 2018 a adus Clujului consacrarea internă și internațională, a confirmat la nivel european, chiar mondial statutul Clujului ca oraș în plină dezvoltare. Clujul, un centru de inovare, un centru multicultural, dinamic, care îți face plăcere să vii să trăiești, să-ți întemeiezi o familie, să muncești aici", a declarat edilul, la un post de radio local, făcând referire, din nou, la materialul publicat în revista britanică The Economist.


Acesta le mulțumește clujenilor pentru atitudinea lor și susține că, fără implicarea comunității, toată recunoașterea internă și internațională ar fi în zadar. Obiectivele principale pentru anul următor? Locuri de muncă mai bine plătite.

"Prin faptul că, astăzi, Clujul este recunoscut pe plan internațional ca un puternic hub al dezvoltării, ca un puternic centru medical, Clujul va deveni încet, dar sigur, un AKH (n.r. Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien) al Transilvaniei. Acum vorbesc de partea plină a paharului. Știți bine că am făcut tot ce mi-a stat în putință să ajut, când eram la București am dat cele 7 hectare de teren pentru realizarea Spitalul Regional de Urgență, din nefericire acum se bate pasul pe loc. Problema este la nivel guvernamental, nu local!


Vreau să le mulțumesc clujenilor, pentru că ei fac diferența. Este meritul lor, prin modul de comportament, prin slujbele pe care le prestează, prin atitudine. Primăria doar creionează o strategie prin care își propune să potențeze avantajul competitiv pe care îl are Clujul, dar fără oamenii lui acest lucru nu s-ar putea. Încă o dată, apreciez climatul de eleganță, de toleranță și fair-play, de civilizație și respect care există la Cluj! Este un bun greu de construit, dar foarte ușor de pierdut! [...] Clujul și clujenii merită această apreciere, faptul că mulți vor să se mute aici ne onorează.

Obiectivele principale pentru anul 2019 sunt locurile de muncă mai bine plătite, iar tinerii să revină acasă sau să rămână aici. Avem nevoie de calitatea vieții, un alt obiectiv principal este creșterea calitativă a serviciilor. Clujul trebuie să devină un etalon de referință național și european!, iar la nivel de administrație suntem în urmă cu multe componente. Clujul este un oraș deschis la tot ceea ce este nou. Este un laborator deschis, viu, pentru a testa soluții moderne, în tehnologie, în smart city. Clujul trebuie să dea ora exactă!", a precizat Emil Boc. Acesta a amintit și de un alt proiect mai vechi pe care îl dorește implementat de anul viitor: senzorii în asfalt și semaforizarea inteligentă.


La capitolul neîmpliniri, edilul și-a vărsat frustrarea față de cota pe impozitul pe venit, dând vina pe Guvern pentru întârzierea demarării unor proiecte din pricina deficitului bugetar provocat de banii care merg la București.

"Pierderea celor 28 de milioane de euro din bugetul local ne-a afecat grav dezvoltarea dar, din nefericire, și anul viitor vom pierde 28 de milioane de euro, așa cum sunt pregătite actele normative la nivel guvernamental pentru a se stabili cota pe impozitul pe venit pe care o vor primi orașele mari, municipiile reședințe de județ. Este un dezastru să pierzi aproape o treime din bugetul local, reduce drastic șansa de a finaliza parkingurile, pasajele subterane, creșele, exproprierile și alte proiecte plănuite. Afectează ritmul de creștere", a menționat Boc, amintind de cele două proiecte majore demarate în acest an, centura metropolitană și trenul metropolitan. Pe lângă acestea, primarul a punctat achiziționarea a 75 de autobuze Mercedes noi, Premiul de Excelență câștigat pentru transportul public, statuile ridicate în acest an sau cele peste 100 de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter