monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Primăria Cluj-Napoca a câștigat Premiul de Excelență pentru transportul public

Luni seară, în cadrul Galei Asociațiilor Municipiilor din România desfășurată la Ateneul Român, Primăria Cluj-Napoca a câștigat premiul de Excelență în sistemul de transport public și mobilitate.

“Cluj-Napoca este primul oraș din România care a reușit să implementeze în transportul public în comun autobuzele electrice. Unul dintre obietivele noastre principale pe termen lung este ca până în anul 2025 să avem un transport public nepoluant, 100% ecologic”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în momentul acceptării premiului.

Primarul Emil Boc a precizat pe Facebook că “acest premiu reflectă preocuparea municipalității pentru îmbunătățirea transportului în comun din Cluj-Napoca, consolidarea de surse de finanțare pentru investiții semnificative în sector, utilizarea noilor tehnologii, siguranța călătorilor și creșterea standardelor în ceea ce privește mobilitatea urbană în general”.

Municipiul Cluj-Napoca este primul din țară în care circulă autobuze electrice în sistemul de transport public. 11 astfel de vehicule sunt acum în circulație, urmând a fi achiziționate alte 30 autobuze electrice, cu fonduri europene. Potrivit lui Boc, în prezent, 1/3 din flota de transport public este nepoluantă.

“În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor, principiu care rămâne baza colaborării dintre municipalitate şi Compania de Transport Public Cluj-Napoca. Vom continua să testăm noi rute, acolo unde este nevoie; să sprijinim iniţiativele cetăţeneşti ce vizează mobilitatea urbană sustenabilă, vom continua procesul de înnoire a parcului auto, precum şi alte măsuri pentru asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare în oraș, pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca. Mulțumesc clujenilor și tuturor colegilor care au facut posibilă această reușită”, a mai spus Boc.

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a câștigat Premiul pentru Excelență în Digitalizare, fiind primul oraș din România care a implementat proceduri digitale în emiterea certificatelor de urbanism și a altor avize și acorduri din domeniul administrației publice. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a fost prima administrație din România care a implementat procesul de Bugetare participativa online, proces urmat acum și de alte primării din țară.