Social

Sondaj șoc: Românii regretă comunismul și îl vor pe Ceaușescu înapoi

Un studiu sociologic amplu realizat de INSCOP relevă o realitate tulburătoare: nostalgia românilor față de regimul comunist capătă proporții îngrijorătoare, riscând să afecteze însăși stabilitatea democrației românești.

Nostalgia după comunism atinge cote alarmante| Foto: Avocatul Poporului - YouTube Nostalgia după comunism atinge cote alarmante| Foto: Avocatul Poporului - YouTube

 

 


Un studiu sociologic amplu realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), relevă o realitate tulburătoare: nostalgia românilor față de regimul comunist capătă proporții îngrijorătoare, riscând să afecteze însăși stabilitatea democrației românești.

 


Intitulat „Percepția populației cu privire la COMUNISM. Reperele nostalgiei”, studiul a fost desfășurat în luna iulie 2025, pe un eșantion național reprezentativ de 1.500 de persoane, cu o marjă de eroare de +/-2.5%. Rezultatele dezvăluie o ruptură profundă între realitatea istorică a regimului totalitar și percepția publică actuală.

Două treimi dintre români îl consideră pe Ceaușescu un lider bun

66% dintre români cred că fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu a fost un președinte bun pentru țară. 24% dintre români cred că acesta a fost un lider rău pentru România, iar 7,8% spun că nu știu să aprecieze acest lucru


Nostalgia după comunism atinge cote alarmante | Sursa: Remus Ioan Stefureac - Facebook

Mitologizarea trecutului și pericolele dezinformării

Potrivit directorului INSCOP, raportul subliniază că acest fenomen nu este exclusiv rezultatul unei nostalgii firești — generate, de exemplu, de amintirea tinereții în cazul persoanelor vârstnice —, ci mai ales consecința directă a unui război informațional / hibrid / cognitiv desfășurat metodic de cel puțin un deceniu.

„Rezultatele cercetării indică o prăpastie imensă între realitate și percepția populației României cu privire la regimul comunist, creionând tabloul unei societăți aproape complet fragilizată în fața războiului informațional / hibrid / cognitiv care face deja ravagii în casa noastră”, a transmis Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.


Democrația, fără apărare în fața manipulării istorice

Pe fondul nemulțumirilor economice, sociale și al incertitudinii resimțite de grupurile vulnerabile, nostalgia față de comunism a fost alimentată de lipsa unor politici publice eficiente, dar și de un vid educațional privind istoria recentă. Potrivit cercetării, „epoca de aur” a regimului comunist este percepută azi, la 35 de ani de la căderea sa, mai favorabil decât în timpul existenței sale reale.

„De neimaginat este însă intensitatea acestui sentiment de nostalegie astăzi, la 35 de ani după căderea comunismului! Cu toate eșecurile prezentului, cu toate nemulțumirile sociale, economice ale unei părți a populației care amplifică regretul după comunism, procentele CATASTROFICE ale populației care mitologizează viața în comunism nu sunt doar rezultatul unui fenomen natural!”, a adăugat directorul INSCOP.


Datele complete ale studiului vor fi publicate marți, a mai anunțat directorul INSCOP.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Diana Șoșoacă, denunțată penal pentru laudele aduse lui Nicolae Ceaușescu în Parlamentul European

35 de ani de la execuția soților Ceaușescu. În 25 decembrie 1989, cei doi au fost împușcați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter