Sănătate

Transfuziile de sânge de dinainte de anul 1989 au cauzat cei mai mulţi hepatici

În România, aproximativ 1.400.000 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic B sau C.

Hepatita B şi C este o problemă des întâlnită în rândul românilor. Numărul celor care sunt diagnosticaţi cu aceste virusuri hepatice este mult mai mare, doar că ei sunt cu greu depistaţi: 70% dintre persoanele care o deţin nu prezintă niciun fel de simptome. Mai grav este faptul că hepatita se transmite prin căi destul de simple cum ar fi: prin siringi refolosite, acte sexuale sau chiar prin utilizarea de mai mulţi membrii a anumitor aparate sau a periuţei de dinţi.

La nivel naţional, aproximativ 800.000 de mii de români sunt infectaţi cu hepatita C şi alţi 600.000 cu hepatita B. Tratamentele pentru vindecarea acestor boli sunt destul de costisitoare ţinând cont că pot ajunge până la 75.000 lei pentru tratarea hepatitei C şi de 24.000 lei pe an pentru hepatita B. Doar că pentru a fi tratată hepatita B sunt necesari cinci ani de medicamentaţie. Aceste tratamente sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


La Cluj, vineri şi sâmbătă va avea loc o întâlnire a tuturor pacienţilor din Transilvania care suferă de boli hepatice. Aici medicii specialişti le vor spune tot ce îi interesează despre această boală.

Cum se transmite virusul hepatic?

Cele mai multe persoane diagnosticate cu hepatita B şi C provin de dinainte de anul 1989 când nu se făceau analize pentru diagnosticarea virusului hepatic C.


Prof. dr. Vasile Andreica, şeful secţiei Clinica Medicală III, a explicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că: “hepatita B şi C se transmite prin sânge şi prin derivate de sânge. Dacă înainte de 1989 virusul C nu se testa, atunci puteai să fi donator de sânge, să donezi sânge, şi să transmiţi fără să şti, iar cel care a primit să se infecteze. Mai mult, la copii, în pediatrie, erau aşa zise transfuzii fracţionate. Din acel flacon de sânge se dădea la 4-5 copilaşi, iar dacă sângele era infectat, toţi erau infectaţi. Prin siringile infectate, nestirilizate, înainte de 1989, se foloseau siringile sterilizate prin fierbere”.

Virusul hepatic este des întâlnit şi la persoanele care se drogează, deoarece folosesc aceleaşi seringi. Virusul hepatic se transmite şi prin cale sexuală sau în familii acolo unde membrii familiei folosesc aceleaşi aparate.


Întâlnirea pacienţilor cu boli hepatice

Pentru a afla totul despre boala de care suferă, bolnavii cu afecţiuni hepatice din Transilvania vor afla toate detaliile de care au nevoie de la specialişti în cadrul unei întâlniri care va avea loc în curând la Cluj. 100 de persoane sunt aşteptate să participe la această întâlnire în perioada 28-29 martie la hotel Belvedere din Cluj-Napoca. Sunt aşteptaţi pacienţi cu afecţiuni hepatice, dar şi familiile acestora şi medicii interesaţi de patologia hepatică. Intrarea este liberă.

 


 

 

abonare newsletter