Sănătate

Tânăr clujean de 30 de ani în stare gravă, salvat prin transplant de inimă! A fost internat de nenumărate ori în spital la Cluj și Târgu Mureș

Un tânăr de 30 de ani care și-a petrecut mult timp din viață în spitalele din Cluj și Târgu Mureș a fost salvat printr-un transplant de inimă. Cordul a fost prelevat de la un pacient în moarte cerebrală în urma unui AVC.

Caz extrem de rar: două transplanturi cardiace în 24 de ore / Foto: Facebook - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş Caz extrem de rar: două transplanturi cardiace în 24 de ore / Foto: Facebook - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

 

 


Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a anunţat, miercuri seara, efectuarea a două transplanturi cardiace în 24 de ore, fapt considerat extrem de rar în cazul acestui tip de intervenţie.

„Am avut două intervenţii de transplant cardiac în 24 de ore şi ne bucurăm pentru acest lucru, pentru că ştim cu toţii problematica transplantului şi lipsa de organe, în primul rând, şi faptul că, din păcate, foarte puţini români ajung să fie transplantaţi, nu doar pentru inimă, vorbesc, în general de transplantul de organe solide. Deci ne bucurăm că am reuşit în timp scurt să obţinem două inimi bune pentru doi pacienţi de-ai noştri. Una, în cursul zilei de ieri, prelevarea s-a efectuat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, de unde s-a prelevat inima de la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral. Am avut această şansă la un pacient foarte grav, aflat de peste două luni în terapie intensivă în institutul nostru cu insuficienţă cardiacă în stadiu foarte avansat, practic fără soluţii terapeutice convenţionale. Şi transplantul acesta a venit ca o salvare în ultimul moment”, a declarat presei doctorul Horaţiu Suciu, miercuri seara.


Medicul a spus că acest tânăr în vârstă de 30 de ani a fost de multe ori spitalizat şi în Institutul Inimii din Cluj şi la Târgu Mureş, iar o vreme a fost şi pe circulaţie asistată.

„Ne bucurăm să vă spunem că evoluţia este bună, bineînţeles ţinând cont şi de starea gravă în care a fost. Suntem mulţumiţi de evoluţie (...), cordul a fost prelevat de la Bucureşti şi a venit pe calea aerului cu ajutorul unui avion militar oferit de Forţele Arin Române, cărora le mulţumim pentru susţinere. (...) Intervenţia a început în cursul dimineţii la ora 9,00 şi s-a terminat în jurul orei 12,30. Aşa cum spuneam, acum suntem la peste 24 ore de la încheierea ei şi suntem mulţumiţi de evoluţie”, a afirmat doctorul.


O fată de 24 de ani a primit și ea o nouă inimă

El a adăugat că în cursul serii s-a primit informaţia despre un nou donator, de data asta aflat la Spitalul de Urgenţă Baia Mare. Inima unei adolescente în vârstă de 16 ani, victima unui accident rutier și declarată în moarte cerebrală, a ajuns la o tânără de 24 de ani din București:

Familia greu încercată a avut tăria să ofere organele fetiţei pentru transplant. Beneficiarul acestui transplant este o domnişoara 24 de ani din Bucureşti, de asemenea aflată pe lista noastră de cardiomiopatie de aproximativ trei ani, dar care a suferit o degradare a stării clinice în ultima perioadă, fapt care a urgentat cumva. Şi ne bucurăm de asemenea că a fost această posibilitate, pentru că era şi o compatibilitate dimensională care a făcut ca acest transplant să meargă foarte bine”, a arătat doctorul.


Inima a fost transportată la Târgu Mureş pe cale aeriană cu un elicopter SMURD în cursul după-amiezii, intervenţia a început în jurul orei 16:30 şi s-a încheiat în jurul orei 20:00.

„Ne bucurăm că suntem la capătul la 24-30 de ore de intensă activitate, dar nimic nu este prea mult dacă la sfârşit ne bucurăm de succes, mai ales pentru nişte pacienţi ale căror perspective erau foarte sumbre. Categoric transplantul cardiac este singura soluţie de vindecare a pacienţilor aflaţi în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă. Bineînţeles că există tot felul de tratamente, de medicamente nou introduse. Există şi soluţii temporare, dar nimic nu poate să înlocuiască transplantul cardiac, fiind singurul care poate oferi vindecarea propriu-zisă a acestor pacienţi”, a afirmat doctorul Horaţiu Suciu.


_______________________________________________

UPDATE: Pacientul de 30 de ani care a primit o nouă inimă este clujean.

„Două transplanturi de cord, în două zile. Săptămâna luminată a adus viață la Târgu Mureș. Din nou. Un pacient clujean, în vârstă de 30 de ani, era internat de două luni la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la IUBCvT Târgu Mureș. Am încercat diferite variante care să îi amelioreze starea, însă parcă nu se arăta soluția salvatoare. A venit însă în marțea de după Paști. Un donator de 50 ani aflat în București este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranța și viața.  Stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din 8 miliarde.

Și a sunat telefonul... Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetițe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-și transforma tragedia în viată. Și astfel, o domnișoară de 24 de ani, a primit astăzi mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină și până acum câteva ore nu își alesese specializarea pentru Rezidențiat. Nu știu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic și va salva alte vieți.

Acum e târziu. Văd, de la fereastra biroului meu, lumini în oraș.  Mă gândesc la colegii mei. Am realizat, împreună cu ei, două transplanturi de cord, în două zile. Nu știu dacă sunt eroi, dar sigur sunt ca un vânt puternic ce au suflat în velele navei vieții unor oameni care au în față noi orizonturi.  Mă înclin în fața lor.

Iar celor care au avut puterea de a dona cordul membrilor decedați ai familiilor lor, le mulțumesc. Sunt surorile și frații de viață, care au donat speranța și au desăvârșit iubirea de oameni.  Să aveți o seară liniștită...”, a postat Horaţiu Suciu pe Facebook.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un copil de 4 ani a primit un rinichi de la tatăl său! Transplantul dificil, efectuat de medicii din Cluj: „A fost ultima șansă”

Copiii bolnavi ai României și îngerii lor păzitori - REPORTAJ VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter