Sănătate

Organele unui bărbat omorât într-un accident rutier au salvat viața altor 6 români

Organele unui bărbat de 52 de ani din Timișoara, decedat într-un accident rutier grav, au oferit o nouă șansă la viață mai multor bolnavi.

FOTO: Facebook/ Agenția Națională de Transplant FOTO: Facebook/ Agenția Națională de Transplant

 

 


La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a avut loc o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi de la un pacient de 52 de ani, decedat în urma unui grav accident rutier. Pentru intervenţiile de prelevare, la Timişoara au fost prezente echipe chirurgicale din Bucureşti şi Cluj-Napoca.


 


„Şansa la viaţă pentru unii dintre semenii noştri depinde de decizia altor oameni de a fi de acord să le ofere această şansă. Și azi, gestul altruist al unei familii, alături de efortul echipelor medicale, a adus speranța  pentru alți 6 români a căror unică șansă la o viață normală este un transplant. La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara a avut loc o nouă intervenție de prelevare orgne și țesuturi de la un pacient de 52 de ani, decedat în urma unui grav accident rutier. Mulțumim familiei donatorului care a acceptat să treacă peste propria suferință și să dea o șansă la viață semenilor aflați în suferință. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi  coordonatorul de transplant. Apreciem efortul echipei de coordonatori de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara , formată din  Dr. Cristian Isoc – kdp , Dr. Giorgiana Bobouțanu – coordonator transplant, alături de rezidenții ATI - Dr. Adelina Voiculescu, Dr. Mihaela Chira, Dr. Elena Grosu  și Dr. Andreea Rata – șef bloc operator,  care a facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 6 oameni care aveau nevoie de un transplant de cord, ficat, rinichi sau cornee”, arată Agenția Națională de Transplant, pe rețelele de socializare. 

Pentru intervenţia de prelevare a cordului, la Timișoara a fost prezentă echipa chirurgicală  a Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, condusă de Prof. Dr. Horațiu Moldovan, iar pentru cea de prelevare ficat, echipa Institutului Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Radu Zamfir. Țesuturile (cornee) au fost prelevate de echipa Spitalul  Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, condusă de Dr. Dinu Valentin. Echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de Dr. Dan Pop, a realizat intervenția de prelevare pentru rinichi.


Șase vieți salvate de organele decedatului

Organele bărbatului din Timișoara au oferit o nouă șansă la viață mai multor bolnavi.

„În cadrul Clinicii Chirurgie cardiovasculară Floreasca, echipa chirugicală condusă de Prof.Dr. Horaţiu Moldovan, cu sprijinul Prof. Dr. Horatiu Suciu de la Tg. Mureş, a salvat viaţa unui pacient critic în vârstă de 43 de ani. Evoluţia posttransplant a pacientului fiind una foarte bună. Este cea de-a 6 intervenţie transplant cord realizată anul acesta la nivel naţional. La Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni , condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, încă un pacient va putea spune că s-a născut a doua oară,  datorită intervenţiei de transplant hepatic. Echipa de chirurgi coordonată de doamna Dr. Doina Hrehoreț, având alături suportul indispensabil al echipei ATI coordonată de doamna Prof.Dr. Dana Tomescu, au realizat cu succes intervenția de transplant hepatic, salvând viața unui pacient de 63 de ani.  La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, #ICUTR , alți doi pacienți, în vârstă de 48 de ani, respectiv de 52 de ani, au primit șansa la o viață normală prin transplanturile renale, realizate de echipele de chirurgi conduse de Dr. Liviu Constantin și Dr. Dan Pop. Corneea va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București”, se mai arată în postare. 

CITEȘTE ȘI:

Institutul de Transplant Renal din Cluj trebuie mutat. În prezent, funcționează într-un pod

abonare newsletter