Politică

Primul autobuz transformat în „troleu“, de săptămâna viitoare pe străzile Clujului

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/22_ziua/03 sorin apostu liviu neag prezentare troleibuz lung modernizat agora ratuc rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Troleibuzul va circula pe linia 6 şi a costat 230000 de euro, jumătate din preţul care ar fi trebuit achitat dacă era cumpărat nou.</p> <p> </p>

 

 


Primul autobuz articulat transformat în troleibuz a fost prezentat ieri de primarul Sorin Apostu şi directorul Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC), Liviu Neag.

 


Costul transformării unui autobuz second-hand adus din Paris într-un troleibuz modern a fost de 230.000 de euro, reprezentând practic jumătate din costul unui troleibuz nou.

Noul troleibuz va circula, începând de săptămâna viitoare, pe linia 6, care face legătura între cartierele Mărăşti şi Mănăştur. Conversia autobuzului în troleibuz a fost realizată de firma Astra Bus Arad, care a câştigat licitaţia organizată de RATUC în luna februarie.


 

Dotări moderne


 

„În continuare ne preocupăm de ceea ce înseamnă parcul auto al regiei noastre de transport. De data aceasta am încercat ca un autobuz pe care l-am importat, cu caroserie bună, să-l transformăm într-un troleibuz. Acesta a fost echipat cu un motor nou, performant, cu un consum redus de energie. Este foarte important faptul că preţul final al acestui troleibuz este cu 50% mai mic faţă de preţul unuia nou. Ne preocupă şi modul în care cheltuim banii publici şi eu consider că este absolut necesar să dăm posibilitatea colegilor de la RATUC să exploreze noi posibilităţi de înnoire a parcului auto. Prin metoda aleasă am reuşi practic să achiziţionăm două troleibuze la preţul unuia nou”, a declarat primarul Sorin Apostu.


Troleibuzul realizat pe caroseria de autobuz are o capacitate de 149 de locuri, este dotat cu şapte camere video în interior şi exterior, compostoare electronice, display pentru vizualizarea de către şofer la urcarea şi coborârea publicului călător, sistem de numărare a călătorilor şi un sistem de diagnoză. De asemenea, troleibuzul este echipat cu trapă pentru accesul cu cărucior.

 

Mai ieftin şi nepoluant

 

„Ne dorim să modernizăm transportul electric, care este nepoluant. O altă problemă importantă este exploatarea. Costurile de exploatare la troleibuz sunt de 0,75 de lei/călător/kilometru, iar la exploatarea cu autobuzul sunt de 1,39 de lei/călător/kilometru. Acest troleibuz este dotat cu echipamente auxiliare atât pentru informarea călătorilor, cât şi în ceea ce priveşte funcţionarea”, a explicat şi directorul RATUC, Liviu Neag. Acordul-cadru încheiat cu Astra Bus Arad prevede conversia în troleibuze a unui număr total de 15 autobuze. Directorul RATUC a precizat că regia de transport din Cluj-Napoca nu este prima din ţară care apelează la metode alternative de înnoire a parcului auto. Mai exact, la astfel de conversii au apelat în trecut şi cei de la regia de transport în comun din Bucureşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter