Politică

Proiectul Centrului Cultural “Transilvania” inspiră “respect şi demnitate”

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/14_ziua/viorel-hurduc.jpg" border="0" alt="viorel hurduc" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Echipa care a câştigat concursul a explicat ce reprezintă proiectul pentru Centrul Cultural “Transilvania”.</p>

Arhitectul Viorel Hurduc (foto), cel care a câştigat concursul de soluţii pentru proiectarea Centrului Cultural “Transilvania”, care va adăposti şi Filarmonica, a fost prezent la Cluj la finalul săptămânii trecute.

Hurduc, împreună cu echipa sa de la VAAL Arhitectură şi de la Popp şi Asociaţii din Bucureşti s-au întâlnit în cursul zilei de vineri cu primarul Sorin Apostu, iar în cursul serii au participat la o expoziţie dedicată proiectului pentru Centrul Cultural “Transilvania”, unde au fost expuse şi planşele câştigătoare.


“Clujul este un oraş pentru care am o deosebită admiraţie. Suntem pentru prima dată aici şi suntem emoţionaţi”, a declarat Viorel Hurduc. El a dorit să explice şi conceptul ales pentru proiectul care a fost declarat câştigător.

 


Gestul mamei care îşi protejează pruncul


“Conceptul ales este cel al gestului, atitudinii de respect şi condescendenţă, este gestul şi atitudinea noastră românească, demnitatea. Nu este capul plecat sabia nu-l taie, ci maramureşanul care îşi pleacă capul când intră pe poartă. Este gestul firesc al mamei care îşi protejează pruncul, cu referire la clădirea monument, cazarma, sau chiar cine nu are bătrâni să-şi cumpere, cu referire tot la aceeaşi clădire”, a explicat Hurduc. Arhitectul bucureştean a mai menţionat că deocamdată nu ştie când vor începe negocierile cu Primăria pentru proiect, nici când se va semna contractul.


 

Termen scurt, dar nu imposibil



În privinţa termenului de şase luni pentru finalizarea proiectului, Viorel Hurduc a spus că “este scurt, dar nu imposibil”. “Nu voi putea sta în permanenţă la Cluj în acest timp, dar îmi voi face un program în aşa fel încât să vin ori de câte ori este nevoie”, a mai afirmat arhitectul care a realizat proiectul câştigător. Viorel Hurduc a menţionat că a început să lucreze la proiect împreună cu echipa sa chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, având în minte un centru naţional şi nu unul local. “Noi am plecat de la ideea că lucrăm la un centru cultural naţional, nu la unul local, având în vedere şi faptul că municipiul Cluj-Napoca ar putea deveni capitală culturală europeană”, a arătat arhitectul.

În ceea ce priveşte speculaţiile apărute privind posibila sa afiliere politică la PDL, Hurduc a menţionat că îl recomandă doar numeroasele concursuri internaţionale la care a participat începând din anul 1979, menţionând că, dacă ar fi avut o relaţie sus-pusă, aceea nu ar fi rezistat atâţia ani să intervină în favoarea sa.


Vă reamintim că VAAL Arhitectură şi Popp Asociaţii au câştigat concursul pentru Centrul Cultural “Transilvania” de pe Bulevardul 21 Decembrie cu un preţ de 2,4 milioane de lei.

abonare newsletter