Politică

Parlamentul „pune bețe în roate” legii care interzice petardele. Deși urma să fie votată, legea a fost retrimisă la comisie

Pas înapoi pentru legea interzicerii petardelor. Deși urma să fie votată în Parlament și avea toate avizele, legea a fost retrimisă la comisie în ultima clipă.

Legea pentru interzicerea petardelor a fost retrimisă la comisie / Foto: depositphotos.com Legea pentru interzicerea petardelor a fost retrimisă la comisie / Foto: depositphotos.com

 

 


Deputatul USR de Cluj Radu Molnar a depus în luna martie un proiect de lege care prin care dorește interzicerea folosirii petardelor de către persoanele fizice neautorizate. Proiectul prevede interzicerea comercializării materialelor pirotehnice de categorie P1 către persoane fizice neautorizate și înăsprirea regulilor pentru categoria F2.

 


Deși proiectul de lege pentru interzicerea petardelor are raport de adoptare de la Comisia de Apărare și urma să fie votat în Plenul Parlamentului, acesta a fost retrimis în comisie în ultima clipă.

„Legea interzicerii petardelor: proiectul a fost trimis înapoi la comisii în urma ședinței din Birou Permanent al Camerei Deputaților, deși doar acum două săptămâni a primit raport de adoptare. După cum am anunțat public, legea «Stop Petarde» avea încă de acum două săptămâni toate avizele și rapoartele necesare. Trecuse cu bine prin furcile caudine ale parlamentului și mai urma doar să fie adoptată în plen și promulgată de președinte. Însă a fost retrimisă la comisii, în ultima secundă”, a transmis deputatul clujean Radu Molnar.


„Lumea e sătulă și îngrozită de petarde”

Deputatul clujean mai evidențiază și faptul că oamenii s-au săturat de petarde și „pocnitori” și că sunt „îngroziți”. Totodată, mulți oameni care s-au plâns de folosirea petardelor în mod iresponsabil așteaptă „cu sufletul la gură” implementarea acestei legi.

An de an au loc accidentări în rândul tinerilor și traume în rândul animalelor din cauza petardelor:


„Dar lumea e deja sătulă și îngrozită de petarde și pocnitori. Părinți, bunici, proprietari de animale și activiști așteaptă cu sufletul la gură intrarea în legalitate a propunerii noastre. Iar statisticile IGSU arată că au avut loc peste două sute de accidentări cu răniri de persoane doar în ultimii 3 ani. Și 84% sunt cauzate de ceea ce numim „petarde”, iar majoritatea victimelor sunt copii și tineri, fără să fie contabilizate zecile de incendii, distrugeri de proprietate și bunuri.

Iar pe lângă accidentele umane contabilizate, au loc mii de traume fizice sau psihice în rândul animalelor. Deși rănirile directe sunt cele mai vizibile, sunetele puternice lasă animalelor traume pe termen lung. Numărul acestor accidente nu-l regăsim în statistici, însă petițiile cu zeci de mii de semnături prezintă o imagine tristă”, a mai spus Radu Molnar.


Radu Molnar consideră că motivul pentru care legea nu trece de Parlament ar fi că industria petardelor este una profitabilă: „PNL și PSD nu pot accepta acest proiect pentru că industria materialelor pirotehnice este de milioane de euro. Iar majoritatea petardelor pe care le găsiți pe străzi, vândute la negru, vin în țară prin firme cunoscute și protejate. Doar anul trecut s-au confiscat produse în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, iar asta reprezintă doar 30% din valoarea produselor vândute ilegal. Tocmai de aceea PSD avea în trecut un proiect care legaliza achiziționarea a până la 100 de kg de petarde de către un singur om și scăderea vârstei de folosire la 12 ani! Iar acum AUR susține exact același proiect.”

CITEȘTE ȘI:

Controale „la sânge” la comercianții de petarde. Aproape 20 de tone de artificii, confiscate de polițiști

Bistrița interzice petardele de Sărbători în 2022. Boc: Nu poți pune un polițist în spatele fiecărui om care aruncă petarde

abonare newsletter