Actualitate

Petardele ar putea fi interzise în curând. Deputat clujean: „Anual provoacă zeci de accidentări, incendii și traume ale animalelor”

Legea de interzicere a petardelor urmează să fie supusă la vot în Parlament. Deputatul USR de Cluj Radu Molnar arată care sunt riscurile la care vom fi supuși în continuare dacă nu se iau în curând măsuri.

Legea de interzicere a petardelor urmează să fie supusă la vot în Parlament, iar aceste „distracții periculoase” ar putea fi interzise în curând /Foto: Depositphotos.com Legea de interzicere a petardelor urmează să fie supusă la vot în Parlament, iar aceste „distracții periculoase” ar putea fi interzise în curând /Foto: Depositphotos.com

 

 


Deputatul USR de Cluj Radu Molnar a depus în luna martie un proiect de lege care prin care dorește interzicerea folosirii petardelor de către persoanele fizice neautorizate.

 


Mai exact, proiectul prevede interzicerea comercializării materialelor pirotehnice de categorie P1 către persoane fizice neautorizate și înăsprirea regulilor pentru categoria F2.

Acum proiectul de lege pentru interzicerea petardelor are raport de adoptare de la Comisia de Apărare și urmează să fie votată în Plenul Parlamentului:


„Mă bucur deci să vă anunț că proiectul a trecut astăzi prin ultima comisie urmând să fie supus la vot în Plenul Parlamentului în cel mai scurt timp. Dacă va trece de vot, iar Klaus Iohannis va promulga legea, s-ar putea sa avem sărbători ceva mai liniștite începând de anul acesta. Pentru sănătatea și liniștea celor dragi, sper să meargă înainte!”, a anunțat deputatul Radu Molnar marți, 22 noiembrie.

Zeci de accidentări, incendii și traume pentru animale, de sărbători

Petardele ajung în fiecare an, în timpul sărbătorilor de iarnă, în mâinile copiilor și petrecăreților care le folosesc în scopul divertismentului. Din acest motiv, luna decembrie se transformă într-un „festival de bubuituri” în care apar multe riscuri, precum accidentări sau traume ale animalelor:


„Ele se reflectă în statisticile anuale cu zeci de accidentări, distrugeri de proprietate, incendii și traume ale animalelor. Pentru distracția unora, au de suferit foarte mulți”, spune Radu Molnar.

Majoritatea părinților, a proprietarilor de animale, a medicilor veterinari și a iubitorilor de natură consideră că petardele sunt un dezastru în spațiul public. „Sunt niște distracții periculoase care și-au depășit momentul și trebuie să dispară”, mai susține deputatul.


În proiectul pentru interzicerea petardelor, USR a introdus următoarele prevederi:

  •  Interzicerea comercializării articolelor pirotehnice din categoria P1 către publicul larg. Vânzarea va fi posibilă doar către persoane fizice specializate (artificieri sau pirotehnicieni) sau către persoane juridice autorizate în domeniu.
  •  Utilizarea categoriei F2 doar de către profesioniști. Adițional cerem obligativitatea acordului primăriei și al inspectoratului pentru situații de urgență din raza localității în care au loc jocurile cu articolele pirotehnice respective, ca în cazul cat. F3 și F4.

Clujenii se plâng an de an de faptul că sunt terorizați de petarde și au cerut în nenumărate rânduri interzicerea lor.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Bistrița interzice petardele de Sărbători în 2022. Boc: Nu poți pune un polițist în spatele fiecărui om care aruncă petarde

Un deputat clujean vrea să interzică petardele. Activiști și asociații de protecția animalelor, prezenți la dezbatere

Ultimele Stiri
abonare newsletter