Actualitate

Un deputat clujean vrea să interzică petardele. Activiști și asociații de protecția animalelor, prezenți la dezbatere

Problema petardelor revine în discuție an de an în perioada sărbătorilor de iarnă, din cauza zgomotelor puternice cauzate care le fac nopți albe clujenilor și nu numai.

Un deputat clujean vrea să interzică petardele. Activiști și asociații de protecția animalelor, prezenți la dezbatere. Foto: Depositphotos Un deputat clujean vrea să interzică petardele. Activiști și asociații de protecția animalelor, prezenți la dezbatere. Foto: Depositphotos

 

 


Deputatul USR de Cluj Radu Molnar a depus în luna martie un proiect de lege care prin care dorește interzicerea folosirii petardelor de către persoanele fizice neautorizate. Mai exact, proiectul prevede interzicerea comercializării materialelor pirotehnice de categorie P1 către persoane fizice neautorizate și înăsprirea regulilor pentru categoria F2.

 


Joi, deputatul a anunțat că a avut loc o dezbatere publică pentru legea „Fără petarde!”, la care au participat atât reprezentanții comercianților de materiale pirotehnice, cât și reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor și activiști din mai multe domenii.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

„Am organizat această dezbatere pentru a asculta punctele de vedere ale tuturor celor implicați, fie că vin din zona antreprenoriatului, a instituțiilor statului sau a societății civile. Rezultatul a fost o clarificare a pozițiilor, care va îmbunătăți calitativ proiectul de lege. Discuția s-a centrat în jurul utilizării articolelor pirotehnice de către persoanele fizice. Petardele, artificiile și alte asemenea obiecte sunt folosite la intensitate maximă în perioada sărbătorilor de iarnă, însă și la ocazii speciale precum nunți, botezuri, zile de naștere sau evenimente culturale de tipul concertelor”, a arătat deputatul clujean. 


Petardele, cauza a sute de accidente anual

An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, sute de persoane se accidentează cu petarde, în special copii, arată deputatul care cere interzicerea acestor materiale pirotehnice.

„Din cauza utilizării neconforme, petardele accidentează anual sute de persoane, în special copii. S-au prezentat imagini în cadrul dezbaterii cu rănile provocate de acestea și am ascultat experiențe ale persoanelor pe care le terorizează bubuiturile continue, gesturi făcute adesea cu bună știință”, a mai arătat Molnar.


Cele mai afectate sunt animalele

Posesorii de câini sau pisici probabil cunosc deja chinul prin care animalele lor de comapnie trec în perioada Crăciunului și a Revelionului din cauza bubuiturilor puternice, însă acestea nu sunt singurele care sunt afectate de petarde și artificii. Animalele sălbatice și chiar păsările se numără printre creaturile care au de suferit de pe urma folosirii materialelor pirotehnice.

„Animalele din jurul nostru sunt speriate zile întregi în preajma revelionului, fie că vorbim de cele domestice sau sălbatice. Toți proprietarii de animale de companie din România știu că noaptea dintre ani este un calvar. Iar animalele de pe stradă sunt supuse acelorași chinuri, deși nu le vedem.


Singura scuză invocată este rolul de apărare al petardelor împotriva animalelor sălbatice. Însă și asta este tot mai puțin valabil. Din cuvintele experților, există metode mult mai eficiente de îndepărtare a urșilor sau a lupilor. Mai mult, folosirea petardelor în păduri este contraindicată, putând cauza incendii”, a transmis Molnar.

Mulți clujeni au cerut anii trecuți interzicerea petardelor

Amintim că, în ultimii ani, un număr tot mai mare de clujeni au cerut anularea spectacolelor de artificii ale primăriei și interzicerea folosirii petardelor în municipiu, din cauza zgomotelor puternice provocate de acestea și care afectează deopotrivă animalele de companie, dar și persoanele bolnave, persoanele în vârstă și copiii.

„Această propunere legislativă a venit din societatea civilă și răspunde unei nevoie a cetățenilor. De aceea am considerat necesară aducerea la aceeași masă a tuturor părților. Cei care au acceptat apelul nostru la dialog stau la baza acestei modificări legislative și vor contribui la îmbunătățirea situației actuale din România. Iar eu cred că asta e necesar, în cazul fiecărei legi”. - Radu Molnar

Foto: Depositphotos

CITEȘTE ȘI:

Un copil din Constanța a fost transportat cu elicopterul SMURD la spital după ce i-a EXPLODAT o petardă în mână

Ultimele Stiri
abonare newsletter