Național

Cristina Trăilă pierde procesul cu jurnalistul Mihai Goțiu. A dat în judecată presa pentru dezvăluiri despre legături cu industria lemnului.

Procesul dintre Cristina Trăilă și Mihai Goțiu, pierdut de fosta deputată: articolele despre lobby-ul industriei lemnului și legăturile cu Schweighofer, considerate legitime.

Cristina Trăilă pierde procesul cu jurnalistul Mihai Goțiu. A dat în judecată presa pentru dezvăluiri despre legături cu industria lemnului | Foto 1: Cristina Traila - Facebook, Foto 2: Mihai Goțiu - Facebook Cristina Trăilă pierde procesul cu jurnalistul Mihai Goțiu. A dat în judecată presa pentru dezvăluiri despre legături cu industria lemnului | Foto 1: Cristina Traila - Facebook, Foto 2: Mihai Goțiu - Facebook

 

 


Tribunalul București a respins pretențiile Cristinei Trăilă, fostă deputată PNL și avocată a companiei Schweighofer, în procesul intentat împotriva Societății Academice din România (SAR) și a jurnalistului clujean Mihai Goțiu, coordonator editorial al platformei România Curată

 


Decizia, pronunțată pe 8 iulie și publicată miercuri, 9 iulie, pe portalul instanțelor, obligă reclamanta la plata a 10.000 de lei către pârâți, reprezentând o parte din cheltuielile de judecată.

Ce a reclamat Cristina Trăilă

Cristina Trăilă – în prezent secretar general adjunct în Guvernul Bolojan, fost secretar general în Guvernul Ciolacu și membră a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților – a cerut în instanță:


  • despăgubiri de 50.000 de lei;
  • ștergerea a opt articole de presă care ar fi afectat „demnitatea sa profesională”;
  • extinderea cererii la aproximativ 80 de materiale publicate pe România Curată și Facebook, inclusiv cele care nu o menționau explicit.

Articolele vizau, în principal, posibila incompatibilitate între activitatea sa de avocat pentru HS Timber Group (fostă Holzindustrie Schweighofer) și rolul său de decident politic pe legi cu impact în domeniul forestier, participarea la acțiuni de lobby ale industriei lemnului și votul împotriva înființării „DNA-ului Pădurilor”. Inițial, Trăilă a negat că ar fi votat împotriva legii, dar o înregistrare video a momentului din Parlament a confirmat contrariul.

CITEȘTE ȘI:
UE cere României să stopeze defrișările ilegale și să ia măsuri împotriva poluării

SLAPP, proces pentru intimidare

Noile articole raportau dezbaterile de la sfârșitul anului trecut, din Camera Deputaților, pe legea noului Cod Silvic, investigații pe teren legate de tăierile ilegale de păduri, acțiunile și strategiile de lobby ale marii industrii a lemnului (în frunte cu Schweighofer și Frasinul) pentru a bloca adoptarea noului Cod Silvic, decizii ale Guvernului Ciolacu legate de domeniul silvic, informații despre procesul în care am fost dați în judecată, mobilizările și acțiunile civice în favoarea măsurilor reformatoare din Codul Silvic sau în favoarea unei legislații care să-i apere în mod real, împotriva abuzurilor, pe jurnaliștii de investigație și pe activiștii de mediu, în procese de tip SLAPP.


„Am susținut, încă de la început, că e vorba de un proces de manual de tip SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation/ Litigii strategice împotriva mobilizării publice). Scopul acestuia nu a fost să obțină așa-zisa reparare a demnității, cât blocarea activității noastre legate de stoparea tăierilor ilegale de păduri și protecția mediului (…) Solicitările făcute pe parcurs, de ștergere a altor zeci de articole care nu aveau vreo legătură directă cu Cristina Trăilă (aceasta fiind o informație de background), încercarea de stopare a articolelor și postărilor prin care solicitam sprijinul cetățenilor pentru susținerea procesului și continuarea luptei pentru păduri, au confirmat, suplimentar, scopul real al acțiunii și caracterul SLAPP al acesteia”, a trasmis Mihai Goțiu într-un articol pe „România Curată” .

Decizia instanței

Tribunalul București a considerat:


  • că cererea împotriva SAR este nefondată, instituția neavând calitate procesuală pasivă;
  • că restul pretențiilor Cristinei Trăilă sunt neîntemeiate.

Pe lângă respingerea cererii, instanța a obligat reclamanta la plata a 10.000 de lei către pârâți pentru o parte din cheltuielile de judecată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fostul senator clujean, Mihai Goţiu: „Două treimi dintre foștii susținători clujeni ai USR și-au pierdut încrederea în acest partid și în capacitatea lui de a-i reprezenta și a reforma România”

Fostul senator Mihai Goțiu organizează primul curs de jurnalism și comunicare de mediu la UBB Cluj

abonare newsletter