Educație

Toate școlile din țară s-ar putea închide până pe 31 decembrie. Cursuri EXCLUSIV online

Cursurile fizice din toate școlile din țară s-ar putea suspenda până la data de 31 decembrie 2020.

Toate școlile din țară s-ar putea închide până pe 31 decembrie. Cursuri EXCLUSIV online Toate școlile din țară s-ar putea închide până pe 31 decembrie. Cursuri EXCLUSIV online

 

 


Ordinul ministrului educației, de suspendare a școlii fizice până la 31 decembrie, a fost aprobat prin ordonanță de urgență, conform Edupedu.ro.

 


Potrivit actului, dacă nu se ia o decizie cu privință la ce se va întâmpla cu unitățile de învățământ din țară, s-ar putea genera „disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.

Monica Anisie, ministrul educației, și Ludovic Orban, premierul României, au anunțat că unitățile de învățământ își vor suspenda activitatea didactică pentru 30 de zile, în perioada 9 noiembrie – 7 decembrie.


Prin ordonanța de urgență prin care s-a aprobat ordinul menționat anterior, suspendarea cursurilor poate să fie posibilă până la finalul anului, 31 decembrie 2020. Această decizie vizează atât elevii cât și preșcolarii și antepreșcolarii.

 “În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.


12 zile rămase cu prezența în bănci în anul 2020?

Dacă activitatea didactică nu va fi suspendată, atunci copiii ar mai avea 12 zile de școală cu prezență online, fiindcă vacanța de iarnă a acestui an școlar începe din 23 decembrie 2020 și se termină pe 10 ianuarie 2021.

În caz contrar, copiii vor studia de acasă, în sistem online, până la începutul anului viitor.


Doar dacă va exista o scădere mare a incidenței infectărilor cu COVID-19, măsurile s-ar putea relaxa. Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că doar după 30 de zile se va face o analiză în acest sens.

Ca urmare a acestei decizii, ministrul educației, Monica Anisie, este cea care va putea hotărî dacă școlile, grădinițele și creșele se vor putea deschide sau necesită prelungire. Creșele rămân, momentan, deschise.

Peste 13 mii de școli din România ar putea suferi în urma acestei decizii.

Guvernul motivează urgența ordonanței prin paragraful destinat educației, potrivit căruia există o posibilitate ca școlile să rămână închise pentru o perioadă mai lungă de timp:

“Neadoptarea prin ordonanță de urgență a acestor măsuri imediate și a reglementărilor pentru implementarea lor poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra beneficiarilor dreptului la învățătură, întrucât educația constituie prioritate națională a Guvernului și în considerarea necesității instituirii, inclusiv la nivel legislativ, în contextul existenței unei situații excepționale care împiedică interacțiunea față în față, a unor mecanisme care să asigure, în mod adecvat și cu prioritate, exercitarea dreptului fundamental la învățătură și având în vedere obligația constituțională în sarcina autorităților statului de a lua măsuri pentru asigurarea acestui drept, pentru că se impune instituirea cadrului legal pentru asigurarea activităților didactice și în condițiile epidemiologice actuale, stabilit de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, având în vedere faptul că neadoptarea acestor măsuri are efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor în contextul existenței unei situații excepționale care împiedică interacțiunea față în față între elevi și cadrele didactice, adoptarea unor mecanisme care să asigure exercitarea dreptului fundamental la învățătură este imperios necesară.

Știind că anul școlar este în desfășurare și în regim de urgență, unitățile de învățământ, cadrele didactice trebuie să știe cum să își organizeze activitatea de predare-învățare-evaluare, prin asigurarea dreptului atât la educație, cât și la sănătate al elevilor. Deoarece toate aspectele de mai sus vizează interesul elevilor și constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea de urgență a proiectului propus”.

Chiar dacă de luni, 9 noiembrie, cursurile ar trebui suspendate, încă nu s-a anunțat oficial, printr-un act normativ, închiderea școlilor. Astfel, luni este o zi normală de școală.

CITEȘTE ȘI:

Părinții cer redeschiderea școlilor la Cluj! Situația va ajunge în instanță. „Suntem mai mulți părinți afectați de această decizie”

 

NU SE DAU TEZE în acest an școlar. Cu ce vor fi înlocuite?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter