Educație

Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii. „Aproape întreaga societate susține demersul nostru”

Sindicatele din învățământ din Cluj pregătesc noi acțiuni de protest în centrul municipiului Cluj-Napoca, în condițiile în care negocierile din prima săptămână de grevă nu au înregistrat rezultate satisfăcătoare pentru cadrele didactice.

Profesorii din Cluj se pregătesc de noi proteste. Greva generală din educație continuă/Foto: SLIP Cluj Facebook.com Profesorii din Cluj se pregătesc de noi proteste. Greva generală din educație continuă/Foto: SLIP Cluj Facebook.com

 

 


Sindicatele din Educaţie au cerut, joi, o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulată garanţia că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie.

 


Din păcate, prima săptămână de grevă generală din învățământul românesc din ultimii douăzeci de ani s-a încheiat vineri, însă fără un acord între sindicaliștii din educație și minister. 

În Cluj, circa 70% din cadrele didactice au participat la greva generală din educație. 


Joi, 25 mai, aceștia au protestat în fața Prefecturii din Cluj, iar ulterior s-au mutat în fața Primăriei Cluj-Napoca, pentru a-l întâmpina cu scandări pe premierul Nicolae Ciucă, care a participat la semnarea contractului pentru magistrala I de metrou din Cluj. 

Nici discuțiile dintre reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean și prim-ministrul Nicolae Ciucă nu au dat rezultate, motiv pentru care sindicaliștii anunțau continuarea grevei generale și pe parcursul săptămânii viitoare. 


Mai mult, angajații din învățământ din județul Cluj sunt pregătiți de noi proteste, programate pentru marți, 30 mai 2023. 

CITEȘTE ȘI: 

Susțin sau nu părinții greva profesorilor și ce se întâmplă cu salariile cadrelor didactice pe durata protestelor?

„Învățământul românesc, prin greva declanșată în această perioadă, este în cea mai tensionată perioadă din ultimii 33 de ani. Aceste proteste fără precedent, au luat prin surprindere atât pe cei aflați la putere, cât și opinia publică și este în premieră când aproape întreaga societate susține protestul nostru”, arată SLIP Cluj prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.  


Profesorii clujeni nu înțeleg de ce Guvernul Ciucă nu este dispus la negocieri concrete cu sindicatele din învățământ, discuții ce ar trebui să se încheie printr-un acord care să satisfacă toate părțile implicate în acest proces. 

„Este de neînțeles de ce Guvernul României nu vrea sa rezolve cerințele noastre legitime și nu a făcut niciun pas înainte față de oferta pe care oamenii, pe buna dreptate, au respins-o”, semnalează SLIP Cluj. 

Venituri mai mari

Profesorii debutanți din România au printre cele mai mici salarii din țară. 

Cadrele didactice solicită Guvernului majorarea cu 25% a veniturilor dascălilor, salarii de 4.000 de lei pentru debutanți și de 7.000 de lei pentru cadrele didactice cu vechime.

„În primul rând, să ni se garanteze, printr-un act normativ, că în noua lege a salarizării salariul de plecare, cel a profesorului debutant, va fi egal cu salariul mediu brut pe economie și că se va acorda o creștere a salariilor în perioada imediat următoare, în avans până la intrarea in vigoare a legii salarizării, începând cu data de 1 ianuarie 2024”, arată sindicatele clujene din învățământ. 

Guvernul Ciucă a propus o ofertă ce constă în prime de 2.500 de lei pentru profesori și 9% în plus la salariu pentru personalul nedidactic.

Sindicaliștii sunt hotărâți să iasă la un protest de amploare, programat pentru marțea viitoare, între orele 12:00 – 13:00, în fața Prefecturii din Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Susțin sau nu părinții greva profesorilor și ce se întâmplă cu salariile cadrelor didactice pe durata protestelor?

Premierul Nicolae Ciucă a ajuns la Cluj-Napoca. Vacarm de nedescris creat de profesori! VIDEO

70% din profesorii clujeni participă la greva generală! ISJ Cluj: Părinții să fie în „permanentă legătură” cu dirigintele pentru a fi informați

Greva profesorilor amână rotația guvernamentală. Ciucă: „Am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul”

Ministerul Educației: Examenul de Bacalaureat nu va fi afectat de criza din învățământ. Greva generală continuă.

Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: „Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”

abonare newsletter