Educație

Ministerul Educației: Examenul de Bacalaureat nu va fi afectat de criza din învățământ. Greva generală continuă.

Ministerul Educației a anunțat înscrierea candidaților la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, chiar dacă greva generală din învățământ continuă. Oficial, luni, 29 mai, ar trebui sa înceapă înscrierea pentru BAC 2023.

Înscrierea candidaților pentru BAC începe luni, 29 mai 2023/Foto: pixabay.com Înscrierea candidaților pentru BAC începe luni, 29 mai 2023/Foto: pixabay.com

 

 


 

Sindicatele din Educaţie au cerut, joi, o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulată garanţia că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie.


 

Ministerul Educației a publicat calendarul programat pentru înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat 2023, care nu a suportat modificări în contextul grevei generale din învățământ. 


Astfel, reprezentanții ministerului de profil transmit că desfășurarea etapelor premergătoare examenului de Bac nu vor suporta modificări. 

„Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. 


Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, informează Ministerul Educației printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook. 

În același timp, ministerul arată că dialogul cu inspectoratele școlare din teritoriu continuă, pentru evitarea problemelor cauzate de greva generală din învățământ.


„Ministerul Educației continuă să comunice cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, arată ministerul Educației. 

Vineri s-a încheiat prima săptămână de grevă generală din învățământul românesc din ultimii douăzeci de ani, însă fără un acord între sindicaliștii din educație și minister. 

Liderii sindicali cer majorarea cu 25% a veniturilor dascălilor, salarii de 4.000 de lei pentru debutanți și de 7.000 de lei pentru cadrele didactice cu vechime. 

Guvernul Ciucă a propus o ofertă ce constă în prime de 2.500 de lei pentru profesori și 9% în plus la salariu pentru personalul nedidactic.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie 2023

 • 29 mai—7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
 • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
 • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
 • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
 • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
 • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
 • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Greva profesorilor amână rotația guvernamentală. Ciucă: „Am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul”

Nicolae Ciucă, mesaj pentru profesori: „Fac apel să înțeleagă, să nu ne împingă să facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în 30 de ani”

Președinte SLIP Cluj, după discuțiile cu premierul: „Nu a fost de acord cu ultima ofertă. Suntem foarte hotărâți să mai ieșim în stradă” VIDEO

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023 a fost modificat. Când vor avea loc înscrierile

abonare newsletter