Educație

Un profesor debutant câștigă mai puțin decât un liftier de la Camera Deputaților. Angajații din Parlament, printre cele mai mari venituri plătite din bugetul de stat

Profesorii din România au printre cele mai mici salarii nu doar din Uniunea Europeană, ci și din țară. Angajații din Parlament au venituri substanțiale comparativ cu leafa unui profesor începător. Un liftier de la Camera Deputaților primește un salariu brut de 5.128 lei.

Un profesor debutant are unul din cele mai mici venituri din România/Foto: FSLI România Facebook.com Un profesor debutant are unul din cele mai mici venituri din România/Foto: FSLI România Facebook.com

 

 


Greva generală din învățământ aduce în prim-plan diferențele majore de remunerare a muncii în România. 

 


Un profesor începător are unul din cele mai mici venituri din România. 

Salariile profesorilor sunt mai mici decât ale muncitorilor care lucrează în Camera Deputaților, arată cea mai recentă analiză publicată de Newsweek.ro


Spre exemplu, un liftier de la Camera Deputaților câștigă mai mult decât un profesor debutant.

Angajații din Camera Deputaților au meserii precum sudor, ospătar, brutar, grădinar, femeie de serviciu, tâmplar, lăcătuș. Pentru aceste meserii e nevoie doar de, cel mult, școala profesională.


Astfel, în timp ce profesorii debutanți câștigă aproximativ 2.800 lei net, având un salariu brut de 5.100 lei, un muncitor de la Camera Deputaților obține un salariu brut de 5.128 lei. 

„La această sumă se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de muncă în valoare de 388 - 455 lei.


Astfel, un muncitor angajat la Camera Deputaților câștigă în total peste 5.600 lei brut, cu 500 lei brut mai mult decât un profesor debutant.

Salariile muncitorilor de la Camera Deputaților le depășesc pe cele ale profesorilor debutanți și se bucură de sporuri mai mari”, arată Newsweek.ro

Citește în continuare analiza publicată de Newsweek.ro

Un parlamentar ne costă peste 11.000 de euro pe lună

Deși deficitul bugetar nu permite majorarea salariilor cu 25%, potrivit solicitărilor sindicatelor din învățământ, parlamentarii români și-au majorat sumele forfetare cu aproape 1.500 de euro. Astfel, un parlamentar ne costă 11.500 euro pe lună. 

În februarie 2023, parlamentarii și-au majorat sumele forfetare pe care le primesc pentru activitate, dar sume pe care nu sunt nevoiți să le justifice, sau nu în totalitate.

Aceștia justificau majorarea spunând că salariile angajaților din birourile aleșilor sunt mici, chiar și după creștere, iar aceștia amenințau cu demisia.

Proiectul a fost votat într-o liniște totală, fără dezbateri și fără certuri, cu unanimitate de voturi. 

Vineri s-a încheiat prima săptămână de grevă generală din învățământul românesc din ultimii douăzeci de ani, însă fără un acord între sindicaliștii din educație și minister. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sindicaliştii din Educaţie se strâng în centrul Clujului. „Voi ce azi guvernați, de noi ați fost educați”. FOTO/VIDEO

Greva profesorilor amână rotația guvernamentală. Ciucă: „Am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul”

Parlamentarii și-au majorat sumele forfetare cu aproape 1.500 de euro. Un parlamentar va ajunge să ne coste 11.500€ pe lună

Măsuri de austeritate. Premierul Nicolae Ciucă anunță planul de reducere a cheltuielilor bugetare

abonare newsletter