Economie

Ce locuinţă îți poţi permite după noile reglementări BNR

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/15_ziua/06 blocuri locuinte manastur rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Înăsprirea condiţiilor de creditare ar face ca preţul pe care îl poate plăti o familie pentru o locuinţă să scadă şi cu 8.000-12.000 de euro.</p>

În contextul în care Banca Naţională nu a dat niciun indiciu cu privire la posibilitatea ca împrumuturile ipotecare să nu fie afectate de noile restricţii, impactul acestora asupra pieţei imobiliare rămâne unul demn de luat în calcul. Acestea ar duce, în mod evident, la îngustarea sensibilă a paletei de opţiuni pentru consumatorul final, în ceea ce priveşte achiziţia unei locuinţe ieftine.

În momentul de faţă, o familie cu două salarii medii pe economie (un venit de circa 4.000 de lei pe lună) poate să acceseze un credit ipotecar standard de 44.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, potrivit calculelor Kiwi Finance. Dispunând de un avans de 20%, cât este solicitat de către bănci, această familie îşi permite să achiziţioneze o locuinţă de maximum 55.000 de euro. Un buget relativ generos pentru perioada economică actuală.

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, în momentul de faţă, aproximativ 30% dintre ofertele de apartamente scoase la vânzare la nivel naţional se încadrează în pragul de 55.000 de euro.

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, spune că noile norme ar duce la diminuarea cu 25-30% a sumelor ce vor putea fi accesate prin credite ipotecare. Asta înseamnă că o familie cu două salarii medii pe economie va putea primi un credit standard de 31.000-33.000 de euro. Prin urmare, aceasta va putea achiziţiona o locuinţă care să coste maximum 47.000 de euro. Pe acest segment de preţ însă, oferta din piaţa imobiliară este mult mai redusă. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, 19,8% dintre ofertele de apartamente la nivel naţional se încadrează într-un buget de 47.000 de euro, în vreme ce, în Capitală, ponderea acestora scade la 10%.

36.000 de euro, locuinţa „medie” prin Prima Casă

Pe segmentul Prima Casă, o familie cu două venituri medii pe economie poate accesa un credit de aproximativ 45.500 de euro pe an. Luând în calcul un avans de 5%, preţul maxim pe care şi-ar fi permis să-l plătească pentru o locuinţă ar fi de aproape 48.000 de euro. Pe baza unui asemenea buget, o familie poate alege dintre aproape 20% dintre ofertele disponibile la nivel naţional sau 10% dintre locuinţele de vânzare din Bucureşti.

Dacă noile norme vor afecta şi creditele ipotecare, printr-un credit Prima Casă o familie ar putea accesa un credit de doar 32.000-34.000 de euro, ceea ce înseamnă că ar putea cumpăra o locuinţă de maximum 36.000 de euro. Or, pe acest palier de preţ, oferta din piaţă este foarte redusă. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 8% dintre apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional costă până la 36.000 de euro.

abonare newsletter