Economie

Directorul E.On nu crede în apetitul investitorilor

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/09_ziua/07-energie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Interesul internațional pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti indică contrariul.

România trebuie să recâştige încrederea investitorilor în sectorul energetic din cauza neclarităţilor privind sistemul de preţuri reglementate la gaze şi electricitate şi a proiectelor anunţate şi ulterior abandonate de autorităţi, afirmă directorul general al E.On România, Frank Hajdinjak.

„Va fi dificil pentru România să atragă investiţii, trebuie să ofere încredere. România a pierdut mult din încredere în ultimii ani, când s-au anunţat investiţii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a făcut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuţi mulţi paşi pentru recâştigarea încrederii. Creşeterea preţului energiei şi legea de susţinere a investiţiilor în energii regendrabile contribuie la recâştigarea încrederii”, a afirmat Hajdinjak, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.


El a adăugat că, dacă autorităţile nu vor clarifica reglementările şi nu vor liberaliza preţurile, companiile străine vor alege alte pieţe în care să investească.

Interes crescut pentru hidrocentralele de pompaj


Totuşi, hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti nu duce lipsă de investori dornici să aloce bani pentru realizarea proiectului, conform managerului de proiect, Dorin Chiorean. De altfel, „piaţa mondială arată că că investiţiile în hidrocentrale de pompaj ţin primul loc ca interes al investitorilor”, spune Chiorean.

Situaţia se datorează şi specificităţii proiectului – hidrocentrala, prima de acest fel din ţară, va regla consumul şi producţia electrică, în acest moment fiind singura posibilitate de stocare a energiei. Practic, noaptea şi în alte momente când producţia depăşeşte consumul, apa urmează să fie pompată la deal, din lacul Tarniţa în lacul de acumulare care se va construi pe păşunea din Lăpuşteşti, consumând astfel energie. Când va fi cerere mare de consum, spre exemplu ziua, apa se reîntoarce în Lacul Tarniţa, prin cădere, acţionând turbinele, fiind deci folosită ca o hidrocentrală obişnuită, producându-se energie.


Statul român va deţine 51% din acţiuni, prin intermediul Hidroelectrica, iar 49% din acţiuni vor fi împărţite între investitori. Procesul de selecţie a acestora trebuie să înceapă în perioada imediat următoare. Semnarea contractului pentru lucările de execuţie este programată pentru semestrul doi din 2012. Lucrările fiind estimate să dureze 8 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter