Economie

Toată „turma” stă cu ochii pe „oaia neagră” Grecia

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/09_ziua/06-papandreou.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Grecia continuă să ţină în suspans o lume întreagă.

Ea se află în plin proces de formare a unui guvern de uniune naţională pentru a relua implementarea pachetului de ajutor extern.

Dacă înainte de întâlnirea liderilor europeni de acum două săptămâni incertitudinea viza decizia de ajutorare a grecilor, acum implementarea sprijinului financiar dă bătăi de cap liderilor europeni.


Zona euro a hotărât în urmă cu două săptămâni să ajute Grecia cu un nou pachet financiar de 130 de miliarde de euro şi cu o diminuare cu 50% a datoriei statului elen către deţinătorii privaţi de obligaţiuni. Preţul ajutorului este, însă, un program de reduceri dure ale cheltuielilor statului, care au cauzat furie în rândul grecilor.

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a anunţat ulterior, punând din nou pe jar ţările europene, că va supune unui referendum adoptarea pachetul de ajutor din partea Uniunii Europene, cunoscând fiind faptul că majoritatea populaţiei dezaprobă condiţiile primirii ajutorului.


Presiunea exercitată de liderii Zonei Euro a determinat, însă, abandonarea referendumului şi formarea unui guvern de uniune naţională, care urmează să reia programul de implementare a pachetului de ajutor extern.

Papandreou şi liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras, au ajuns duminică seara la un acord privind formarea unui Guvern de uniune naţională, care nu va fi condus de actualul prim-ministru.


Ieri, premierul grec a cerut demisia membrilor Cabinetului său, pentru a se facilita formarea unui guvern interimar de coaliţie, în cursul unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Miniştri, informează AFP.

Răbdarea germanilor e pe sfârşite


Răbdarea Germaniei faţă de guvernul elen va ajunge la un moment dat la capăt, a avertizat ministrul Economiei de la Berlin, Philipp Roesler, adăugând că Grecia trebuie să-şi reformeze economia sau să iasă din zona euro.

„Grecii au de ales să adopte reforme în interiorul zonei euro sau să nu facă reforme şi să plece. Nu există a treia cale”, a spus Roesler, într-un interviu pentru cotidianul Bild.


Întrebat dacă îi consideră pe greci „nerecunoscători”, Roesler a afirmat că „guvernul Greciei trebuie măcar să înţeleagă că la un moment dat răbdarea noastră se va sfârşi”.

Întrebat de Bild dacă Germania ar putea organiza un referendum asupra unui nou sprijin pentru Grecia, Roesler a declarat că „şi-ar putea imagina” consultare populară pe probleme precum transferul unor competenţe decizionale Uniunii Europene.

„Legal nu avem dreptul de a organiza referendumuri asupra chestiunilor financiare. Astfel de voturi ar putea fi influenţate de populism”, a spus el.

Membri eurosceptici din partidul lui Roesler, care au depus o moţiune pentru stoparea oricărui nou ajutor financiar pentru eleni, consideră că germanii ar trebui consultaţi mai direct în astfel de chestiuni.

Grecia are nevoie de următoarea tranşă din pachetul de finanţare externă, de 8 miliarde euro, până la jumătatea lunii decembrie pentru a evita intrarea în insolvenţă, însă disputele politice interne privind măsurile dure de austeritate necesare pentru a obţine banii îngreunează aprobarea plăţii.

abonare newsletter