Economie

Vânzările de mobilă sunt încă în criză

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/12_ziua/05 expozitie mobila conmob expo transilvania rp 26.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reducerea veniturilor populaţiei a lovit din plin şi încasările show-room-urilor de mobilier din Cluj.

Majoritatea producătorilor şi comercianţilor clujeni declară o scădere considerabilă a veniturilor.

Situaţia este confirmată la nivel naţional, valoarea vânzărilor interne scăzând cu peste 12% anul acesta, deşi producţia de mobilă a crescut în România cu 3,8% în primele cinci luni, la 789 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR).


Reprezentantul lanţului de show-room-uri Space Harmony, care a avut până acum câteva luni un punct de vânzare deschis şi în Cluj-Napoca, a declarat pentru monitorul că vânzările de mobilă nu au ieşit din criză ,determinând închiderea magazinului de prezentare de pe Calea Dorobanţilor.

Străinii cumpără de la noi, noi de la ei


Exporturile de mobilă au crescut, în prima jumătate a anului, cu 18%, la 572,5 milioane euro. Calitatea superioară a mobilierului, dar şi preţul accesibil, sunt două dintre motivele pentru care străinii cumpără produse din lemn româneşti. În plus, producătorii români au investit în dotarea tehnică a fabricilor pentru a creşte calitatea şi pentru a vinde pe piaţa externă. “Tehnologiile şi utilajele performante adoptate în marea majoritate a fabricilor de mobilă au condus la creşterea competitivităţii produselor de mobilier, fapt esenţial în susţinerea exportului, căruia îi este destinată peste 60% din producţia realizată”, arată APMR.

Retailarul suedez IKEA este doar unul dintre cumpărătorii de renume ai mobilierului “made in Cluj”. Din datele APMR reiese că, în prezent, printre principalii furnizori de mobilă din România pentru IKEA se află şi Sortilemn (Gherla) sau Ecolor (Jucu).


Firmele româneşti exportă în principal produse tradiţionale, din lemn masiv, dar în ultima perioadă au crescut şi vânzările externe de mobilier modern.

Nu doar exporturile, ci şi importurile au crescut în intervalul analizat, cu 8,2%, ajungând la 131,4 milioane euro, produsele importate aparţinând atât unor game de lux, cât şi “chinezăriilor”.


Ce cumpără clujenii?

Existenţa a doar două clase sociale, clasa de jos şi clasa superioară pare a se reflecta cel mai bine în achiziţiile de mobilier.


Pe piaţa internă, vânzările sunt susţinute fie de produsele foarte ieftine, fie de mobilierul de lux, în condiţiile în care “clasa medie a sărăcit”, a declarat preşedintele APMR, Aurica Sereny.

Dacă segmentul low-cost a scăzut foarte mult, vânzările de mobilier de lux nu par a fi afectate în cazul tuturor comercianţilor din Cluj-Napoca. Veniturile Casa Butyka, firmă clujeană care produce mobilă adresată unui segment de populaţie cu venituri ridicate, au crescut în ultima perioadă, conform directorului companiei, Ferencz Butyka, în timp ce reprezentantul Art Decor, producător local de mobilier personalizat, confirmă o păstrare a nivelului producţiei.

abonare newsletter