Economie

Vânzările la maşini noi le bat pe cele la second-hand

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/08_ziua/08-masini.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dealerii de maşini au raportat o scădere a vânzărilor pe segmentul second-hand şi o creştere pe segmentul de maşini noi.

Doar la Cluj!

Vorba “suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine” şi-a găsit ecou pe piaţa de maşini clujeană. Astfel, companiile care comercializează maşini au raportat o scădere a vânzărilor pe segmentul second-hand, şi o creştere pe segmentul de maşini noi.


Informaţiile sunt opuse celor de la nivel naţional, furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme din România, conform cărora ca total de vânzări de autovehicule s-a înregistrat creştere, iar pe segmentul maşini noi scădere.

Autoturismele noi sunt preferate


Clujenii au cumpărat cu puţin mai multe maşini noi în prima jumătate a anului acesta, comparativ cu acceaşi perioadă a anului trecut, respectiv 2015 bucăţi raportat la 2006 maşini noi în 2010, conform buletinului informativ emis de APIA.

Câţiva dintre dealerii autorizaţi clujeni, au semnalat, în ceea ce-i priveşte, o creştere mai mare decât media a afacerilor.


“Noi am înregistrat pe primele luni ale anului o creştere de 9%”, spune Călin Abrudan, director de vânzări al OTC Group, dealer la Cluj pentru mărcile Dacia, Renault şi Nissan.

Tot creştere raportează şi Compexit Trading SRL - dealer autorizat Škoda la Cluj. “Dacă în primele şase luni ale anului 2010 am vândut 130 de autoturisme, anul acesta am vândut 201 bucăţi, cu 54% mai mult”, a declarat Răzvan Manole, reprezentant Compexit.


Reprezentanţii RMB Inter Auto, companie care este reprezentant zonal pentru nouă mărci de pe piaţa auto, respectiv Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge, smart, Mitsubishi, Ford, Hyundai, Land Rover, nu au vrut să ofere date referitoare la vânzările din acest an.

Scădere majoră pe piaţa de leasing


Leasingul este varianta preferată de către firme pentru a achiziţiona autovehicule deoarece permite eşalonarea cheltuielilor, în schimb persoanele fizice preferă plata „cu banii în mână”. Prin urmare, reducerea veniturilor companiilor şi totodată reducerea cheltuielilor efectuate de acestea a dus la scăderea vânzărilor de autovehicule în leasing atât noi, cât şi second-hand.

„Vânzările au avut un declin destul de puternic anul acesta, astfel că ne-am reorientat înspre alte segmente de afaceri”, spune reprezentantul Ventolini, companie care comercializa maşini second-hand în leasing.

Cădere liberă la second-hand

Maşinile „la mâna a doua” nu se mai găsesc pe lista cu preferinţe a clujenilor. Aceştia preferă să cumpere maşini noi, chiar dacă preţul este considerabil mai mare  pentru a evita riscul de a investi mai târziu sume mai mari în reparaţii.

Scăderea e confirmată şi de bişniţari. Mihai V., unul dintre clujenii care „în timpul liber” vinde şi cumpără maşini, ne-a spus că a reuşit să vândă doar două autoturisme de la începutul anului, comparativ cu anul trecut, când vindea o maşină second-hand pe week-end.

INS raportează creştere în comerţul cu autovehicule

La nivel naţional, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, respectiv cu 4,8%, în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Creşterea a fost generată, în principal, de comerţul cu autovehicule, care a avansat cu 5,9%, se mai arată în raport.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme din România a raportat însă, tot la nivel naţional, vânzări totale de autoturisme noi şi vehicule comerciale în scădere cu 10,5% în ultimele şapte luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter