Economie

Clujenii petrec la nunţi mai puţine şi mai modeste

<p /><img src="documente/stories/08_august/28_ziua/05 salonul mireselor expo transilvania rp 49.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Firmele care organizează nunţi şi-au văzut veniturile scăzând de la an la an.

Generaţiile mai puţin numeroase care au ajuns la „vârsta căsătoriei” şi deja eternul motiv al scăderii veniturilor taie adânc în profitul firmelor care oferă servicii pentru nuntă.

Fotografierea şi înregistrarea video, realizarea decoraţiunilor pentru biserică, asigurarea sonorizării la petrecere, realizarea machiajului, vestimentaţiei sau coafurii sunt doar câteva servicii oferite de firme specializate în organizarea de nunţi sau în mod individual de către alte societăţi comerciale. Toate aceste servicii au adus mai puţine venituri firmelor care le au în portofoliu din cauza scăderii numărului de căsătorii şi a reducerii bugetului de nuntă al mirilor.


Mai puţini posesori de verighetă

Primăria oficiază în fiecare an mai puţine căsătorii. Astfel, anul acesta, până la data de 29 august s-au căsătorit civil 1.446 de cupluri, faţă de 1.589 de cununii în 2010 şi de 1.627 de contracte de căsătorie semnate în 2009. „Nu doar criza este motivul scăderii numărului căsătoriilor, ci şi faptul că au intrat la căsătorie generaţiile mai puţin numeroase – 89’, 90’ şi 91’”, a declarat Traian Runcan, director executiv la Direcţia de evidenţă a persoanelor Cluj-Napoca.


Agenţiile sunt cu gândul la post-criză

Boom-ul în sectorul organizărilor de nunţi a fost înregistrat în 2007, când şi puterea de cumpărare a populaţiei era mai mare. “Faţă de acum patru ani, numărul clienţilor e mult mai mic”, ne spune un reprezentant al firmei clujene Euromariage, care are ca domeniu de activitate organizarea de nunţi.


Informaţia este confirmată şi de reprezentanţii Blu Zone, o altă firmă specializată în oferirea de servicii pentru nuntă. “Faţă de anul trecut, numărul s-a păstrat relativ constant, însă în comparaţie cu ceilalţi ani, diferenţele sunt semnificative”, ne spune reprezentantul societăţii.

„Bătaie de cap” pentru bani


Mulţi dintre tineri preferă să cumpere serviciile pentru nuntă de la mai multe firme, în căutarea ofertelor mai avantajoase. „Bătaia de cap” de care promit să îi scape agenţiile specializate care realizează totul de la A la Z nu este un motiv suficient pentru a-i determina pe viitorii însurăţei să cheltuie mai mult. „Fiecare ban contează. Nu ne permitem luxul de a da mai mulţi bani pentru aproximativ acelaşi serviciu, astfel că am luat firmele la rând în căutarea ofertelor”, ne spun Anca şi Mihai, cuplu care se pregăteşte pentru marele eveniment ce va avea loc în toamna aceasta.

Preţuri ale serviciilor


Cea mai mare cheltuială pe care cuplurile trebuie să o achite este meniul nuntaşilor, care variază în funcţie de sală şi de „bogăţie” între 80 de lei, pentru trei feluri de mâncare şi peste 190 de lei pentru patru feluri de mâncare şi băutura inclusă. Nici la capitolul haine nu scapă mai ieftin. Astfel, o rochie „made in china”, de calitate mai mult decât îndoielnică, se situează în jurul valorii de 1.200 de lei, în timp ce pentru creaţii de designer miresele achită peste 3.000 de lei.

Şi pentru plăcerea auditivă a nuntaşilor cuplurile scot bani frumoşi din buzunar. Tariful pentru câteva cântece live al unui interpret „no name” începe de la câteva sute de lei şi ajunde la peste 10.000 pentru un artist cunoscut.

abonare newsletter