Economie

IBM va deschide la Cluj un centru de cercetare

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/21_ziua/08-semnare-contract-ibm-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sediul principal al IBM va fi la Mureş, dar corporaţia americană va deschide o subsidiară şi la Cluj.</p>

 

Primarul Sorin Apostu a anunţat ieri că municipiul Cluj-Napoca se numără printre oraşele selectate de compania americană IBM în vederea creării unui centru de excelenţă în cercetare în Transilvania.


 

Alături de Cluj-Napoca, în proiect mai sunt implicate oraşele Alba Iulia, Braşov şi Târgu-Mureş, în acesta din urmă fiind stabilit şi nucleul fizic al centrului IBM din Transilvania. La începutul acestei săptămâni, primarul Sorin Apostu, alături de primarii celorlalte trei oraşe, a participat la o întâlnire organizată la Guvern în cadrul căreia a avut loc semnarea unui memorandum de colaborare instituţională între municipiile din Transilvania menţionate şi compania americană IBM. Colaborarea vizează crearea unui centru regional de excelenţă în cercetare „Transilvania”, organism care va activa în domeniul sănătăţii, farmacologiei, nanotehnologiei, a ştiinţelor vieţii şi a conceptului de „smart city” - oraşe cu o componentă digitală puternică.


 

IBM preferă investiţiile în regiuni


 

„Acest proiect de dezvoltare va fi printre primele din Româna care este gândit strategic în modul în care – aşa cum vă spuneam la întoarcerea de la ultimele întâlniri pe care le-am avut cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene la Bruxelles - vor trebui să fie structurate toate marile proiecte după 2013, pentru a se putea încadra în viziunea Uniunii Europene şi a putea accede la finanţare internaţională. Dacă într-un caz era vorba de fonduri publice nerambursabile europene, iată că şi investitorii globali ne arată deja că aceasta este direcţia în care merg lucrurile, fiind practic ceea ce IBM va face în Transilvania”, a declarat Apostu. El a ţinut să menţioneze că faptul că la Cluj-Napoca va exista doar o subdiviziune a centrului nu este nicidecum o pierdere pentru oraş. „La nivel european şi mondial, marile companii nu sunt interesate de orgoliile unui oraş, ci lucrurile se văd în ansamblu, unitatea de măsură fiind regiunile. Prin urmare, nu a fost sau nu este vorba de a fi pierdut un investitor la Cluj-Napoca, pentru că IBM nu caută o investiţie într-un oraş, ci din primele tatonări s-a pus mereu problema unui proiect care să implice principalele oraşe din regiune”, a mai precizat primarul.


Fizic, centrul acestui proiect va fi pe platforma de la Târgu Mureş, practic un parc industrial exclusiv pentru companii din domeniul tehnologiei informaţiei, creat prin proiectul Digital Mureş, unde se vor concentra în timp o serie de companii din domeniul IT, prin parteneriate public-private.


Centrul din Transilvania, al 11-lea din lume

 

Apostu a mai subliniat că memorandumul semnat luni la Guvern este începutul colaborării dintre compania IBM şi cele patru oraşe din Transilvania. „Acestea sunt toate datele pe care pot să vi le dau la ora actuală. Grupul de lucru al companiei va vizita cele patru oraşe implicate în următoarea perioadă, timp de 30-60 de zile”, a ţinut să mai adauge Sorin Apostu. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanţi ai universităţilor din regiunea Transilvaniei, cei ai administraţiei publice locale din cele patru municipii şi cercetători ai IBM Research din mai multe ţări. Grupul de lucru va delimita aria de acţiune a Centrului de excelenţă în cercetare Transilvania, iar ulterior se va înfiinţa centrul şi va fi semnat şi un acord de cercetare între părţi. IBM are în acest moment sub contract peste 3.000 de cercetători peste tot în lume, în cele 10 centre deja existente.

IBM este cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, cu afaceri de 100 de miliarde de dolari în 2010.

abonare newsletter