Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Nicușor Dan, au să-ți spună toți că reindustrializarea nu este pentru România, nu putem să construim fabrici, uzine și combinate cât vezi cu ochii. Să stii că toți te mint”

Nicușor Dan, la întâlnirea de astăzi cu mediul de afaceri reprezentanții acestuia nu au să-ti spună ca Ungaria a înșfăcat o investiție industrială Lego.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Și nici că Ungaria va deschide în curând o fabrică CATL de 6 miliarde de Euro, unde se vor fabrica baterii electrice care se încarcă în 5 minute. Și nici ca BYD a anunțat că va face din Ungaria o baza operațională pentru asamblarea și distribuția celebrelor mașini electrice pe baterii.

 


Colegii mei din Ungaria îmi spun că țara-soră și-a făcut o tradiție din a atrage investiții industriale mari. Ungaria are o strategie industrială de la care nu s-a abătut, s-a concentrat pentru a finanța investiții în automotive, științele vieții și energie. Noi suntem bombardați cu tot felul de grozăvii despre Ungaria cea dictatorială, cea nedemocratică, cea nefrecventabilă, etc., în vreme ce marile companii internaționale se bulucesc să își facă baze de producție acolo pentru a deservi întreaga Uniune Europeană, inclusiv România.  

CITEȘTE ȘI:
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Explozie a vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai”

Iar cealaltă tară-soră, Turcia – și despre ea auzim aceleași grozăvii –  a văzut România ca pe o baza de producție pentru marile lor companii de unde să livreze în Uniunea Europeană. Îi mulțumim, să vină mai multe companii turcești în România, se ocupă cineva de asta?


Și, dacă vorbim de țări-surori, s-o luăm pe cea mai dragă nouă. Românii au auzit de oameni celebri de cultură şi sport din Franța, dar au auzit şi de Total, Dior, L’Oreal, Renault, Alcatel, Sanofi, Dassault Systems, Elf, Danone, multinaţionalele celebre din hexagon. Francezii au auzit despre oameni celebri de cultură şi sport din România, dar le va veni foarte greu sa numească o singură companie de la noi din ţară.

România nu a pierdut bătălia reindustrializării, fabrici, uzine și combinate, cât vezi cu ochii, dar în acest moment nici măcar nu s-a așezat la coadă să bată la ușa marilor companii din Statele Unite, China, India, Coreea de Sud, Turcia, pentru a aduce investiții industriale de unde să deservească întreaga uniune.


„Va trebui să ținem România pe linia de plutire”

Pe termen imediat și urgent, evident, va trebui să ținem România pe linia de plutire, să corectăm deficite, să scădem cheltuieli, să revizuim taxarea, bla, bla, bla. 

Pe termen scurt și mediu însă va trebui să avem un plan să stăvilim economia subterană (locul 2 ca procent din PIB în Europa, după Albania) și să reducem deficitul de balanță comercială (locul 10 în lume, un pic în urma Greciei). 


Adică un plan de creștere a competitivității economice în trei puncte:

  1. O strategie de producţie industriala în domenii pe care să le declarăm de importanta naţionala şi în care să formăm sau atragem capital;
  2. O strategie de resursă umană prin care sistemul de educaţie să livreze personal specializat şi calificat pentru aceste domenii – ingineri, ingineri, ingineri:
  3. o strategie de pregătire economică a diplomaţilor României care să devină astfel agenţi de vânzări în ţările unde activează.

Avem nevoie de o generație proaspătă de oligarhi din industrie pentru că oligarhi din imobiliare, importuri și divertisment avem destui.

Nicușor Dan, o recomandare pentru următoarea întâlnire cu mediul de afaceri, oricând va fi aceasta. Cere de la ANAF top 50 sau top 100 companii industriale cu cel mai mare profit raportat în România și cheamă-le la Cotroceni ca să vezi cu ce le poți ajuta pentru a performa și mai bine. Școlile, spitalele, seniorii, străzile, securitatea - nu sunt finanțate din cifra de afaceri a companiilor ci din impozitul pe profit pe care îl plătesc în România.

Dragoș Damian

Dragoș Damian este CEO Terapia Cluj și președintele PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Suntem în prag de război civil. Opriți-vă. Liniștiți-vă. Există viață și după 18 mai!”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „George Simion și Nicușor Dan, vă rog aveți grijă de fabricile, uzinele și combinatele din România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter