Economie

Cât încasează Guvernul din taxa auto?

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/21_ziua/taxa-auto.jpg" border="0" alt="Parc auto" title="Statul se aşteaptă la încasări de 2 miliarde de lei din taxa auto în acest an" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Mediului estimează că majorarea taxei de poluare de la 1 ianuarie va „îngrăşa” bugetul ministerului cu mai bine de 100 milioane euro.</p> <p>Guvernul estimează pentru acest an încasări din taxa auto de aproximativ 2 miliarde lei, cu 437,5 milioane lei peste sumele încasate din această sursă în 2010 şi de trei ori mai mult decât încasările înregistrate în 2009, pe fondul majorării taxei la 1 ianuarie.</p>

Încasările obţinute de Guvern din taxa pe poluare pentru autovehicule sunt vărsate la Fondul pentru Mediu, iar în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 al Fondului, aprobat recent, Executivul a inclus venituri totale estimate de 2,057 miliarde lei, adică aproximativ 500 milioane euro, bani care urmează a fi obţinuţi din această taxă. Anul trecut, statul român a încasat din taxa auto 1,62 miliarde lei, cu aproape un miliard de lei mai mult decât în 2009. De altfel, în 2009 numărul de înmatriculări auto a scăzut drastic, astfel că şi încasările statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de numai 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai puţin decât indicau estimările iniţiale. Totuşi, reprezentanţi unor companii din piaţa de profil au apreciat că principala consecinţă a creşteri nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastică a importului de maşini second hand, intensificându-se astfel comerţul prin dealeri, cu vehicule rulate deja înmatriculate în ţară. Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca taxa de poluare auto să fie majorată, din 2011, în medie cu 45%, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante, taxa fiind stabilită în funcţie de vechimea maşinii, capacitatea cilindrică şi gradul de poluare.

Majorarea taxei nu contravine normelor europene

Majorarea taxei auto a trezit nemulţumirea cetăţenilor, aceştia afirmând că decizia executivului nu ar fi în concordanţă cu opinia oficialilor europeni. Această opinie a fost contrazisă de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, oficialul avertizându-i pe toţi posesorii de autovehicule care doresc să dea statul român în judecată pentru taxa de poluare că există un punct de vedere al Curţii Europene de Justiţie care statuează că această taxă nu contravine reglementărilor UE. Mai mult, Borbely a declarat că este necesară „sancţionarea” celor care poluează mai mult aducând în ţară maşini vechi, în contextul în care numărul autoturismelor second-hand înmatriculate în România s-a ridicat anul trecut la 210.000, dintre care 130.000 erau mai vechi de 10 de ani. „Noi am dat anul trecut 720 milioane de lei pentru programul Rabla, pentru a casa maşinile mai vechi de 10 ani. Deci statul român trebuie să ia decizii în acest sens”, a precizat ministrul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter