Economie

Amendă record pentru Orange şi Vodafone

<p><img src="documente/stories/02_februarie/16_ziua/orange-vodafone.jpg" border="0" alt="Orange - Vodafone" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Consiliul Concurenţei (CC) a amendat operatorii de telefonie Orange România şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.</p> <p>„Decizia a fost adoptată luni, 14 februarie, într-o şedinţă a Consiliului Concurenţei. Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010”, a declarat Chiriţoiu, citat de Mediafax. El a adăugat că operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenţei în justiţie şi a menţionat că este cea mai mare amendă dată de instituţie, de la înfiinţare.</p> <p>Investigaţia CC a fost declanşată în 2006, ca urmare a unei plângeri depusă de Netmaster Communications SRL, şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie. Mai exact, Netmaster Communications a reclamat faptul că o parte dintre apelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de cei trei operatori de telefonie.</p>

„Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Chiriţoiu. Potrivit informaţiilor din 2006, marii jucători telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de fraudă din partea operatorilor alternativi, respectiv ar fi suspectat că aceştia schimbau identitatea apelurilor terminate în reţelele Orange, Vodafone şi Romtelecom astfel încât să câştige mai mulţi bani. „În cazul Romtelecom, ancheta este în curs de finalizare, chiar dacă cele două entităţi au anunţat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înţelegere amiabilă. Chiar dacă s-a ajuns la o înţelegere amiabilă, o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei îşi continuă cursul. În curând, Consiliul Concurenţei va anunţa decizia luată în cazul Romtelecom”, a explicat Chiriţoiu.

Decizia, contestată în justiţie

Reprezentanţii Orange România au declarat că decizia Consiliului Concurenţei este neîntemeiată şi nejustificată, urmând ca hotărârea să fie atacată în instanţă. Oficialii Orange România au precizat că societatea şi-a desfăşurat dintotdeauna activitatea pe piaţă în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulile de concurenţă. Compania a anunţat că se abţine de la orice comentarii suplimentare până la momentul comunicării motivării deciziei.


Şi reprezentanţii Vodafone s-au arătat surprinşi de decizia CC, declarând că operatorul nu a întreprins nicio acţiune care să împiedice accesul Netmaster Communications la reţeaua sa. Şi Vodafone Romania va contesta decizia CC în justiţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter