Administrație

Stadiul LA ZI a celor mai importante lucrări din Cluj-Napoca. Când se vor finaliza centura metropolitană, pasajul de la Tăietura Turcului sau parcurile Clujului?

Municipalitatea are în desfășurare importante proiecte de infrastructură care vor schimba radical Clujul în următorii 10 ani.

Când se vor finaliza centura metropolitană, pasajul de la Tăietura Turcului sau parcurile Clujului? FOTO: Facebook / Municipiul Cluj-Napoca Când se vor finaliza centura metropolitană, pasajul de la Tăietura Turcului sau parcurile Clujului? FOTO: Facebook / Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Centura Metropolitană, trenul metropolitan și metroul, dar și proiectele ce vizează amenajarea de noi parcuri în toate cartierele Clujului vor schimba fața municipiului pe termen lung.

 


Prezent miercuri seară la dezbaterea Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) privind viitorul Culoar de Mobilitate Nord, primarul Emil Boc a realizat o trecere în revistă a proiectelor de infrastructură ale Clujului.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

Stadiul lucrărilor majore de infrastructură, la zi: 


  • Centura metropolitană – studiul de fezabilitate a fost predat în 14 martie, proiectul ar urma să primească acordul de mediu în 15 iunie, apoi va ajunge la Ministerul Transporturilor pentru avizarea la CNAIR și apoi în comitetul interministerial al Guvernului. Ulterior, vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici, iar apoi va urma licitația pentru execuția lucrării. În iunie se va deschide linia de finanțare din fonduri europene. Primarul Emil Boc estimează că licitația ar urma să aibă loc anul viitor.
  • Metroul – 26 iunie este termenul de depunere a ofertelor, apoi acestea vor intra în analiză. Primarul și-a exprimat speranța că nu existe contestații, astfel încât proiectul să rămână în graficul asumat prin PNRR și procedurile să se încheie până la sfârșitul anului, astfel încât proiectarea și execuția să poată începe.
  • Trenul metropolitan – în septembrie ar urma să se finalizeze studiul de fezabilitate. Potrivit primarului, proiectul va avea finanțare asigurată din fonduri europene. Proiectul va asigura conectarea gării cu aeroportul și o rețea de transport intermodal. 
  • Pasajul de la Tăietura Turcului – licitația pentru contractul de proiectare și execuție s-a finalizat în 16 mai și este în faza analizei celor cinci oferte depuse.
  • Legătura Clujului la Autostradă – proiectul este discutat joi în comitetul interministerial, urmând ca apoi guvernul să aprobe indicatorii tehnico-economici, imediat după această ședință. Vara aceasta va fi lansată licitația de execuție. 
  • Lărgirea carosabilului între Apahida și Răscruci – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj realizează lucrările pentru 9 kilometri de drum cu o bandă în plus. Finalizarea execuției este estimată până la sfârșitul lunii august.

Care e stadiul lucrărilor la parcurile din Cluj?

De asemenea, edilul a prezentat situația șantierelor la parcurile din Cluj, respectiv stadiul procedurilor pentru amenajarea de noi parcuri în fiecare cartier:

  • Parcul Feroviarilor – este în execuție, stadiul lucrărilor este de 15%, termenul de finalizare este decembrie 2023;
  • Parcul Armătura – stadiul lucrărilor este de 27%, nu există întârzieri, termenul de finalizare este martie 2023;
  • Platoul de la Sala Sporturilor – tocmai au început lucrările, stadiul lucrărilor este de doar 5%, a fost realizată organizarea  de șantier. Termenul de finalizare este decembrie 2023. 
  • Lunca Someșului – în execuție, parte din proiectul integrat „Someșul”. Stadiul lucrărilor este de 27%, termenul de finalizare – luna iunie 2023;
  • Cetățuie – în faza de proiectare, a fost finalizat studiul de fezabilitate și se lucrează la PUZ. Se reface coridorul de expropriere. Faza de expropriere are ca termen de finalizare decembrie 2022, fiind asigurată resursa financiară, iar în 2023 se va trece la execuție. Se va încerca accesarea de fonduri europene pentru acest proiect.
  • Parcul Est – se lucrează la studiul de fezabilitate, se află în faza de obținere a avizelor, până la finalul lunii mai. Urmează apoi aprobarea în consiliul local a studiului de fezabilitate. 
  • Parcul Bună Ziua – a fost adoptată în CL hotărârea pentru aprobarea concursului de soluții. Ordinul Arhitecților din România vor completa documentațiile, astfel încât până în 10 iunie să se lanseze licitația. 
  • Parcul Tineretului / Pădurea Clujenilor – lucrările sunt finalizate, se află în recepție. 
  • Baza Sportivă La Terenuri – stadiul este de 97%, 30 iunie fiind termenul de finalizare. Va intra în recepție ulterior;
  • Parcul Ștefan cel Mare - se lucrează la alei, stadiul lucrării este de 52%, termenul de finalizare este anul acesta. 
  • Parcul Farmec – a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, stadiul acestora fiind de 5%. Termen de finalizare este luna decembrie 2022.
  • Parcul Observator / Zorilor – procedura de achiziție în cadrul contractului de proiectare și execuție a fost finalizată și a fost desemnat un câștigător, urmează faza de depunere a contestațiilor. 
  • Parcul 14 Iulie – este în derulare procedura pe achiziție pentru proiectare și execuție. Sunt două oferte în evaluare.
  • Parcul I.L. Caragiale – în faza de proiectare, urmează obținerea autorizației de construcție și în luna august, cel târziu, vor începe lucrările. Termenul de finalizare este luna iulie 2023.
  • Coridorul Canalul Morii, zona Plopilor – în faza de exproprieri până în decembrie 2022, în paralel se realizează licitația pentru proiectare și execuție, fiind depuse șapte oferte.
  • Parcul Primăverii – A fost aprobat studiul de fezabilitate. Se află în faza de achiziție în cadrul contractului de proiectare și execuție. Depunerea de oferte are loc până în 9 iunie. 
  • Pădurea-parc Borhanci – în faza de obținere a avizelor pentru PUZ și studiu de fezabilitate. În luna iunie sau iulie urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici în consiliul local. 
  • Parc în zona Expo Transilvania – Studiul de fezabilitate va fi finalizat în septembrie 2022, proiectul tehnic, în aprilie 2023. 
  • Culoar verde velo și pietonal pe malul Someșului – a fost semnat protocolul și a fost lansată licitația pentru PUZ, SF și detalii tehnice, cu termen limită de depunere 14 iunie.

CITEȘTE ȘI:

Locuri de joacă de la două grădinițe din Florești, modernizate! Primar: „Condiții moderne și sigure pentru copii”

Zonă superbă lângă Someș, la Cluj, dar îngropată în gunoaie: „Poate fi declarată arie naturală protejată urbană” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter