Administrație

Șantierele din centrul Clujului intră în prelungiri. Proiectul de reamenajare urbană, continuat cu bani din bugetul local.

Lucrările de amenajare urbană a străzilor din centrul municipiului Cluj-Napoca vor fi încheiate în primăvara anului viitor.

în imagine: strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro în imagine: strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Consilierii locali urmează să voteze, luni, un proiect de hotărâre prin care perioada de modernizare a străzilor din zona centrală a Clujului va fi extinsă până în aprilie 2024. 

 


Potrivit documentației publicate de Primărie, deși pe unele străzi (Kogălniceanu, Universității) lucrările sunt realizate în proporție de 98%, în alte zone (strada Bolyai Janos) șantierul nu poate fi închis la data prevăzută, adică finalul lunii decembrie 2023. 

Lucrările pe strada Universității, aproape finalizate, 1 decembrie 2023/ Foto: monitorulcj.ro 

Mai mult, potrivit proiectului ce va fi votat în Consiliul Local, încheierea perioadei contractuale presupune ca lucrările ce rămân de executat să fie susținute din fonduri publice de la bugetul local. 


„Se aprobă asumarea implementării activităților proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”  din fonduri proprii după data de 31.12 2023, dar nu mai târziu de 30.04 2024, în scopul realizării integrale a acestora (…)”, se arată în documentația citată. 

Proiect de hotărâre pentru extinderea termenului de modernizare a străzilor din centrul Clujului/Foto: primariaclujnapoca.ro

Modernizarea străzilor Mihail Kogălniceanu-Universității, un proiect complicat ce a dat bătăi de cap administrației locale, a început în ianuarie 2022. Proiectul include străzile din zona istorică a Clujului - str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac.


La mijlocul lunii octombrie, Consiliul Local aproba majorarea costurilor lucrărilor de modernizare a străzilor din centrul Clujului, printr-o suplimentare de 14,1 milioane lei, TVA inclus (circa 2,8 milioane de euro).

În septembrie 2023, Primăria rezilia contractul cu proiectantul Mossfern, responsabil de amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu.


Termen extins pentru modernizarea străzii Bolyai Janos

În perioada implementării, proiectul a fost marcat de o serie de probleme.

Astfel, în timp ce șantierul avansase în proporție de peste 60%, autoritățile au constatat că grupul statuar „Școala Ardeleană”, din strada Mihail Kogălniceanu, a fost ciuntit și a rămas fără soclu. Ulterior, nici statuia lui Emil Racoviță din strada Mihail Kogălniceanu nu s-a mai regăsit pe amplasamentul inițial. Primăria a anunțat că problemele apărute vor fi remediate, iar grupul statuar va fi reamplasat pe soclu.

CITEȘTE ȘI: 
Aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuilor de pe Kogălniceanu. Copacii din fața Bisericii Piariste trebuie să dispară

În iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții. 

Valoarea actualizată a proiectului este de 55.309.567,13 lei cu TVA. 

CITEȘTE ȘI: 
Mai mulți copaci pe strada Universității, după modernizare. Arborii existenți rămân „pe poziții”. FOTO

Proiectul este implementat din fonduri europene, însă contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca era estimată la 1,3 milioane de lei (plus TVA) și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, de aproape 1 milion de lei. 

„Ținând cont de riscul de nefinalizare a lucrărilor de execuție pentru Grupul statuar Școala Ardeleană, respectiv tronsonul 2 al străzii Bolyai Janos (în dreptul imobilului de pe strada Eroilor nr 4), respectiv a neatingerii indicatorilor (…), considerăm necesară adoptarea prezentei hotărâri privind adoptarea unor măsuri în vederea implementării proiectului”, se arată în motivarea deciziei. 

Proiect de hotărâre pentru extinderea termenului de modernizare a străzilor din centrul Clujului/Foto: primariaclujnapoca.ro

În 31 decembrie 2023 proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu-Universității ar trebui finalizat. Însă, șantierele vor rămâne deschise pe alte străzi incluse în proiectul de modernizare. 

Termen extins până la finalul lui 2023 pentru încheierea lucrărilor de modernizare/Foto: monitorulcj.ro

 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șantierele din centrul Clujului, pe ultima sută de metri. Viceprimarul Tarcea: „Muncitorii sunt mobilizați la maxim”

Reamenajarea străzilor din centrul Clujului „înghite” mai mulți bani: 2,8 milioane €, suplimentare pentru proiectul de pe Kogălniceanu-Universității

Mai mulți copaci pe strada Universității, după modernizare. Arborii existenți rămân „pe poziții”. FOTO

„Statuia Ciumei” revine în centrul Clujului, pe locul de unde a fost „alungată” în 1959 - FOTO

abonare newsletter