Administrație

Reamenajarea străzilor din centrul Clujului „înghite” mai mulți bani: 2,8 milioane €, suplimentare pentru proiectul de pe Kogălniceanu-Universității

Peste mai bine de două luni, șantierul de pe străzile Universității-Kogălniceanu trebuie închis, în baza unui termen extins de finalizare a proiectului. Costurile lucrărilor se majorează cu peste 14 milioane de lei.

Strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro Strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Modernizarea străzilor Mihail Kogălniceanu-Universității, un proiect complicat ce a dat bătăi de cap administrației locale, a intrat în faza finală de execuție. Termenul pentru încheierea lucrărilor de modernizare a fost extins până la finalul anului. Până atunci, însă, consilierii locali sunt chemați să aprobe actualizarea costurilor, ceea ce se traduce printr-o majorare de 14,1 milioane lei, TVA inclus (circa 2,8 milioane de euro). 

 


Valoarea inițială a proiectului – 41.115.030,36 lei cu TVA

Valoarea actualizată – 55.309.567,13 lei cu TVA


Proiect de hotărâre pentru modificarea costurilor pentru proiecrtul de modernizare a străzilor Kogălniceanu-Universității și a străzilor adiacente/Foto: primariaclujnapoca.ro

De la inițiarea proiectului (2019) de modernizare a străzilor din centrul Clujului, contractul a fost dublat de o serie de acte adiționale prin care termenul de execuție aprobat inițial a fost extins, precum și costurile lucrărilor au suportat modificări. 

„În perioada de proiectare, respectiv de execuție a lucrărilor, au survenit situații în care a fost necesară emiterea unor dispoziții privind optimizarea și îmbunătățirea paramentrilor proiectului și a corelării listelor de cantități cu cele real executate”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre ce va fi votat de Consiliul Local. 


Astfel, potrivit noului calendar de execuție, proiectul a suportat modificări notabile în ce privește termenul de execuție și costul lucrărilor. Până și contractul cu proiectantul inițial a fost reziliat. 

2019


Proiectul votat de Consiliul Local în 2019, privind amenajarea urbană a străzilor din centrul Clujului/Foto: primariaclujnapoca.ro

2023

Proiectul actualizat ce va fi votat de Consiliul Local, privind amenajarea urbană a străzilor din centrul Clujului/Foto: primariaclujnapoca.ro

Proiectul de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac) a debutat în teren în ianuarie 2022. 

În perioada implementării, proiectul a fost marcat de o serie de probleme. 

Astfel, în timp ce șantierul avansase în proporție de peste 60%, autoritățile au constatat că grupul statuar „Școala Ardeleană”, din strada Mihail Kogălniceanu, a fost ciuntit și a rămas fără soclu. Ulterior, nici statuia lui Emil Racoviță din strada Mihail Kogălniceanu nu s-a mai regăsit pe amplasamentul inițial. Primăria a anunțat că problemele apărute vor fi remediate, iar grupul statuar va fi reamplasat pe soclu.

CITEȘTE ȘI: 
Aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuilor de pe Kogălniceanu. Copacii din fața Bisericii Piariste trebuie să dispară

În iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții. 

Strada Universității, în șantier/Foto: monitorulcj.ro

La mijlocul lunii trecute, Primăria rezilia contractul cu proiectantul Mossfern, responsabil de amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu.

Actualizarea costurilor a fost realizată de către proiectantul SC Madeby SRL, la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca. 

În 31 decembrie 2023 proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu-Universității și a străzilor adiacente ar trebui finalizat. 

Termen extins până la finalul lui 2023 pentru încheierea lucrărilor de modernizare/Foto: monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria a reziliat contractul cu proiectantul responsabil de amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu. „A trebuit să încheiem un alt contract, pentru că avem nevoie de un proiect”

Încep lucrările pe strada Mihail Kogălniceanu! Parcarea mașinilor va fi interzisă

Stradă din centrul Clujului, pericol pentru mămicile cu copii mici. „Este un chin să treci cu căruciorul pentru a ajunge cu copilul la grădiniță”

abonare newsletter